Ennen vuotta 1995 tehtyihin rakennuksiin on tehtävä asbestikartoitus aina rakenteisiin kajoavien remonttien yhteydessä. Asbestikartoituksen tekijä, kuten myös purku-urakoitsija kannattaa kuitenkin valita huolella.
Asbestikartoitus on tehtävä aina, kun kosketaan rakenteisiin, poistetaan jotain tai tehdään ylipäänsä jotakin pölyävää.
– Laki on tässä suhteessa hyvin yksiselitteinen. Maalaustyöt tai uuden laminaatin asentaminen lattiaan eivät vaadi asbestikartoitusta, mutta käytännössä miltei kaikki muut työt vaativat, Suomen Asbesti- ja Pölysaneerausliiton SAP ry:n hallituksen puheenjohtaja Kai Salmi toteaa.
Tilaajan, kuten taloyhtiön tai huoneistoaan remontoivan osakkaan, vastuulla on teetättää asbestikartoitus ennen remontin aloittamista. Salmen mukaan kannattaa olla kuitenkin tarkkana, että kartoituksen tekee varmasti oikea asiantuntija.
– Asiallisimman asbestikartoituksen saa AHA-asiantuntijalta. Myös rakennusterveysasiantuntijaa eli FBA-asiantuntijaa voi käyttää. Itse suosittelisin ensisijaisesti AHA-asiantuntijan käyttöä.
Varo huijareita!
Salmen mukaan asbestikartoitus on koko prosessin tärkein dokumentti. Jos asbestikartoitus tehdään huonosti, saatetaan altistaa jopa kokonainen kerrostalo asbestille.
– Näitä on tapahtunut paljonkin. On saatettu tehdä esimerkiksi kylpyhuoneremontti, jossa asbestia ei huonosti tehdyn kartoituksen mukaan ole ollut eikä asbestipurkua ole siten tehty. Asbesti on sitten levinnyt hormiston kautta kiinteistöön, minkä seurauksena osakkaan maksettavaksi on tullut 10 00 euron lasku.
Tämän takia pitäisikin käyttää aina sertifioituja asiantuntijoita. AHA-asiantuntija tekee asiallisen kartoituksen, jonka pohjalta on turvallista edetä. AHA-asiantuntija osaa myös neuvoa, mitkä ovat asiallisia purkuyrityksiä ja pystyy auttamaan tarjouksen tekemisessä.
Markkinoilla on Salmen mukaan ihan puhtaita huijareita, jotka eivät vie näytteitään asianmukaiseen laboratorioon.
– Kun katsoo joskus hintoja, joissa on alvi mukana, tietää alan ammattilaisena, ettei tuohon hintaan pystytä tekemään asiallista kartoitusta, jos kaikki tarvittavat näytteet on otettu. Jokaisen näytteen hinta laboratoriossa on noin 100 euroa. Jos ajatellaan esimerkiksi kylpyhuonetta, niin riippuen mitä taloyhtiössä on tehty aikaisemmin, sieltä joudutaan ottamaan 2 näytettä sekä lattialta että seinältä.
AHA-asiantuntija varmistaa, että asukas saa turvallisen toteutuksen ja sen mistä maksaa. Tilaajan kannalta huonoin vaihtoehto Salmen mukaan on se, että tämä tilaa epäpätevän kartoituksen ja maksaa kartoituksesta, joka ei oikeasti ole kartoitus ja tilaa asbestipurun vielä huonolta asbestiurakoitsijalta.
Aiemmin mainittu liian alhainen hinta voi olla yksi indikaattori, ettei tekijä ole asianmukainen. Hintakaan ei kuitenkaan ole välttämättä laadun tae. Myös huono työ voi olla hinnoiteltu kalliiksi, ja myös asbestiurakoinnista voidaan rahastaa liikaa.
– Haluan painottaa sitä, että sertifioitu AHA-asiantuntijuus on se, mihin kannattaa luottaa tässäkin asiassa. Koulutettu AHA-asiantuntija tietää myös asbestipurun oikeat kustannukset.
AHA-asiantuntijoita voi hakea alueellisesti sertifikaattihaku.fi-osoitteesta. Sertifikaattihaun alla olevat serfikaatit ovat Eufofinnsin valvonnan alla.
– Myös meidän liittomme antaa ilmaisneuvontaa, mistä löytää AHA-asiantuntijoita, Salmi kertoo.
AHA-asiantuntija myös valvomaan
Rakennuskonsulttien rakennustekninen pätevyys ei yleensä riitä haitta-ainetöiden valvontaan, koska heillä ole siihen koulutusta. AHA-asiantuntijaa kannattaisikin käyttää myös valvomaan, että asbestipurku on tehty asiallisesti eikä asbestia ei ole levinneenä ympäriinsä, jotta asukkaat voivat palata takaisin koteihinsa turvallisin mielin.
Salmi neuvoo myös, ettei AHA-asiantuntijaa eikä valvojaa kannata ostaa samasta yrityksestä, joka tee urakan.
– Ulkopuolisen tekemä arvio ja valvonta on aina paras. Kun AHA-asiantuntijalla ei ole sidosta urakoitsijaan, tämä on nimenomaan tilaajan edunvalvoja ja tilaaja saa sen, mistä se maksaa.
Riippumattoman asiantuntijan käyttö voi myös alentaa kustannuksia. AHA-asiantuntija voi nimittäin esittää myös ratkaisua, jolla asbestipurku pystytään välttämään kokonaisuudessaan, vaikka rakenteissa olisikin asbestia.
– Jos puhutaan esimerkiksi keittiöstä, AHA-asiantuntija voi esittää ratkaisua, jossa vesijohto tulee esimerkiksi siten, ettei asbestia sisältävää rakennetta tarvitse purkaa.
Mitä viranomaisvalvontaa tulee, sen varaan ei kannata laskea mitään. Salmen mukaan suurin osa taloyhtiön isoista remonteista tehdään ilman viranomaisvalvontaa, sillä viranomaisilla ei ole yksinkertaisesti riittävästi resursseja.
– Viranomaisvalvonta on jo nytkin riittämätön ja vain vähenee koko ajan, Salmi toteaa.
Haussa asiallinen urakoitsija
Markkinoilla on myös monentasoisia asbestiurakoitsijoita. Asiakkaan on vaikea arvioida näiden pätevyyttä ja luotettavuutta. Edes rakennusalan ammattilainen ei välttämättä näe ulkoapäin, onko purkutyö tehty hyvin ja asianmukaisesti.
– Koneet ja laitteet, jotka toimivat niin kuin pitääkin, ilman mittaukset, purkutilan alipaineistus ja muun muassa sen varmistaminen, että jätteet päätyvät sinne, minne pitääkin, ovat kaikki osa ammattimaisesti tehtyä asbestipurkua. Kun AHA-asiantuntija auttaa asbestiurakoitsijan löytämisessä, lopputulos on yleensä hyvä, Salmi toteaa.
Asbesti ON terveysongelma
Ongelmaa on myös asennepuolella. Asbestiin suhtaudutaan Salmen mukaan edelleen turhan huolettomasti. Vielä tänäkin päivänä taloyhtiöiden päättävissä asemissa on etenkin vanhempaa väkeä, joita asbesti ei tunnu kiinnostavan erityisesti ja jotka eivät välitä, onko asbestikorjaus tai -purku tehty asiallisesti.
– Onneksi ihmiset alkavat kuitenkin nykyään jo nähdä, että asbesti täytyy ottaa vakavasti, jottei vaaranneta kenenkään terveyttä. Jos perheeseen syntyy vauva, haluaako kukaan tuoda sitä kotiin, jonka ilmassa on asbestia?
Asbesti aiheuttaa edelleen turhia kuolemia.
– Nämä kuolemat ovat tarpeettomia, sillä meillä on ammattilaisia, jotka osaisivat tehdä työn turvallisesti. Kyse ei siis ole ylitsepääsemättömästä ongelmasta. Asiantuntijat tietävät, missä asbestia on, osaavat etsiä sen ja hoitaa ongelman turvallisesti niin, ettei terveyshaittoja tule.
Asiansa osaavan AHA-asiantuntijan käyttö ei lopulta myöskään hirveästi maksa.
– Asiantuntijaa käyttämällä saa paitsi turvallisemman, myös usein kokonaistaloudellisesti edullisemman paketin. Raha menee siihen, mihin pitääkin eivätkä omat lapset tai lemmikkieläimet altistu haitallisilla aineille, Salmi toteaa.
Vaikka ongelmiakin on, suunta on koko ajan positiivisempaan päin.
– Paljon positiivisiakin asioita on. Ala on kehittynyt viimeisen 20 vuoden ajan huimasti ja kehitystä on tapahtunut paljon. EU:n uuden asbestidirektiivin mukana tullaan tekemään vielä hyppy entistä turvallisempaan tulevaisuuteen.
Teksti: Tiina Raatikainen
Kuva: Freepik