Kuva: Flowall
Kerrostalolähiöiden massiivista korjaustarvetta tukemaan on kehitetty allianssipohjainen palvelukonsepti, joka nopeuttaa 1970-luvun tyyppitalojen linjasaneerauksia.
Allianssimalli projektin toteutustapana yleistyy rakennusalalla. Kokonaisuus ei kärsi useiden toimijoiden mukanaolosta, kun hanke viedään läpi hyvin suunnitellulla yhteistyöllä. Rakennushankkeet ovat tavallisesti sekä laajuudeltaan että kustannuksiltaan suuria, ja toki niiden kesto halutaan minimoida. Allianssin on havaittu lisäävän tällaisten projektien tehokkuutta ja ta loudellisuutta.
Linjasaneeraukset ovat taloyhtiöille yksi suurimmista remonttirasitteista. Tyypillisin kohderyhmä, 1960–1970-luvuilla rakennetut kerrostalot ovat suurimmaksi osaksi keskenään samanlaisia tyyppitaloja. Korjaustarvetta lähiöissä on 2010-luvulla lähemmäs kahdeksan miljardin edestä. Tämä sai Valvontakonsultit Oy:ssä projektinjohtana työskentelevän Juuso Hämäläisen pohtimaan, miten putkiremontit voisi teknisesti toteuttaa yhtenäisellä konseptilla, joka tekisi investoinnista aikaisempaa kustannustehokkaamman.
– Tyyppitaloissa rakenteet ja reititykset ovat suoria ja mitat ja kerroskorkeudet melko vakiot. Nelisen vuotta sitten keksin ajatuksen asiakastarpeeseen hyvin vastaavasta modulaarisesta korjaamisesta ja talotekniikkaseinästä, jonka Tekes otti esiselvityshankkeeksi.
Rahoitusta tuli, ja sen myötä mahdollisuus kehittää kokonainen palvelukonsepti. Pilottikohde Vantaalla on pian valmistumassa.
Suorat sopimussuhteet tuovat läpinäkyvyyttä
Kokonaisratkaisu tekee kustannuksista ennustettavimpia, kun hanke voidaan tarkemmin hinnoitella etukäteen. Allianssi mahdollistaa avaimet käteen -palvelun toteuttamisen siten, että asiakkaan ja tekijöiden välillä on sekä suunnittelun, projektijohdon että toteutuksen osalta suorat sopimussuhteet, mikä lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Hämäläinen on työnsä puolesta hyvin verkostoitunut, joten allianssimalliin oli helppo löytää sopivat yhteistyötahot.
– Uponor valmistaa tuotteen, Sweco toimii suunnittelutoimistona, Valvontakonsultit rakennuttajatoimistona ja itse rakennusurakasta vastaa Consti tai Wareco asiakkaan valinnan mukaan. Konseptimme mahdollistaa myös keittiön uudistamisen samalla kertaa, sillä 1970-luvun tyyppitaloissa kylpyhuoneella ja keittiöllä on usein yhteinen väliseinä, joka korvataan Flowall-talotekniikkaseinällä. Keittiöt tulevat Puustellilta ja märkätilakonseptin toimittaa Laattapiste.
Niin sanottu allokointimalli helpottaa elinkaari- ja korjaussuunnittelua, kun sitä varten kehitetyllä ohjelmalla saadaan kerättyä tarkkaa tietoa rakenteiden kunnosta päätösten pohjustamiseksi.
FLOWALL-hankekonsepti tyyppitalojen remontointiin
Tyyppitalot mahdollistavat valtavan toistettavuuden paitsi rakentamisessa myös korjaamisessa. Kohdekohtaisen korjaamisen sijaan voidaan tehdä suuria eriä. Tehokkuutta ja säästöjä tuo myös teollinen esivalmistaminen, kun kylpyhuoneen talotekniikkaseinä kootaan tehtaalla valmiiksi.
– Se myös vähentää käsityönä tehtyjä virheitä. Keittiön ja kylpyhuoneen välinen tekniikkaseinä toimitetaan ja asennetaan vesi-, viemäri- ja sähkönousumoduulien kera. Niissä on reititystilat vesikalusteasennuksille ja esiasennetut putket ja rasiat sähköasennuksia varten.
Moduulipaketeista kootaan kunkin kohteen korjaustarpeisiin soveltuva kokonaisuus. Tekniikka mahdollistaa esimerkiksi lattialämmityksen tai lämmöntalteenotolla varustetun tulo- ja poistoilmanvaihdon valmiuden asentamisen moduulirakenteeseen.
FLOWALL-hankekonsepti lanseerattiin helmikuussa korjausrakennusmessuilla. Palaute ollut Hämäläisen mukaan positiivista.
– Pilottihanke on edennyt suunnitelmien mukaan ja jopa paremmin. Työtehoseura on seurannut työtehokkuutta ja verrannut mitaustuloksia tavanomaiseen rakentamiseen. Saneeraushanke etenee aikataulusta edellä.
Pilotin jälkeen samalle asiakkaalle Sampo Oyj:llle valmistuu Espoon Matinkylään kaksi kiinteistöä.