Kiinteistön katto ja arvo nousuun

Kuva: Pauli Seppälä
taydennysrakentaminen
Talon ullakkokerros puretaan uusien asuinhuoneistojen tieltä.

Tampereen keskusta on rakennettu täyteen, mutta taivaalta löytyy tilaa. VVO:n vuokrakerrostaloon rakennetaan peruskorjauksen yhteydessä uusi asuinkerros. Arvokkailla paikoilla sijaitsevat taloyhtiöt voivat rahoittaa remonttejaan täydennysrakentamisella.

Tampereen ydinkeskustassa Hallituskadun varrella sijaitsevan kerrostalon katto on peitetty hupulla. Sen alla on meneillään melkoinen vilske. Vesikatto ja ullakkokerroksen rakenteet on poistettu ja paraikaa puretaan hissikuilun yläosaa.

Tilalle nousee pian uutta.

– Taloon rakennetaan yksi kerros lisää. Katto nousee sivuseinien kohdalta noin 2,5 metriä, kertoo hallituksen puheenjohtaja Tero Saari purkutyöt hoitavasta BND-Tekno Oy:stä.

VVO-yhtymä Oyj:n omistaman Hallituskatu 7:n uuteen ylimpään kerrokseen rakennetaan kahdeksan vuokrahuoneistoa. Talon korottaminen on osa massiivista peruskorjausta, johon kuuluvat muiden muassa linjasaneeraus ja huoneistojen pintojen uusiminen.

Pitkällä tähtäimellä lisärakentamisella katetaan osa saneerauksen kustannuksista. Kaupungin sydämessä ylimmässä kerroksessa sijaitsevat asunnot ovat markkinoilla kysyttyä tavaraa.

– Rakennettavat vuokra-asunnot ovat laatutasoltaan tavallista parempia, jolloin vuokratasokin on sen mukainen. Näin remontin kustannuksia saadaan katettua hyvin, sanoo projektipäällikkö Juha Korhonen VVO:sta.

Arvokkaita neliöitä

Lisärakentamisen osuutta remontin kokonaiskustannuksista ei vielä tiedetä.

– Koko peruskorjaus suunnitteluineen kaikkineen maksaa 8,5 miljoonaa euroa. Korotuksen osuutta tästä ei voi tarkkaan sanoa ennen kuin projekti on valmis, sanoo Korhonen.

Jos yhteensä noin 600 neliötä käsittävät asunnot myytäisiin, niistä saataisiin todennäköisesti yli 4 000 euroa neliöltä eli ainakin noin 2,5 miljoonaa euroa. Lisärakentaminen ylöspäin peruskorjauksen yhteydessä onkin täyteen rakennettujen keskusta-alueiden taloyhtiöille taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto.

Hallituskatu 7:n pohjoispuolen naapurikiinteistön, Commercen talon, ullakkokerrokseen rakennettiin muutama vuosi sitten arvohuoneistoja. Laukontorin nurkalla, kivenheitto Hallituskadulta etelään, on myös rakennettu asuntoja ullakolle.

Arvokkailla asunnoilla voidaan rahoittaa taloyhtiön saneerauksia. Lisärakentamisen hinta keskustassa ei eroa dramaattisesti hinnasta laitakaupungilla, joten mitä arvokkaammalle paikalle rakennetaan, sitä parempi tuotto sijoitukselle saadaan. Ylimmän kerroksen huoneistot ovat kaikkein arvokkaimpia.

Täydennysrakentamiseen suhtaudutaan positiivisesti

Tampereen kaupungin asemakaavapäällikkö Sakari Leinonen kertoo, että lähtökohtaisesti asemakaavoitus näyttää keskusta-alueen täydennysrakentamiselle vihreää valoa. Lopullinen päätös on kuitenkin aina tapauskohtainen ja kiinni monesta muuttujasta.

– Yleisesti ottaen keskustan täydennysrakentamishankkeisiin suhtaudutaan positiivisesti. Jokainen tapaus on omansa ja on tarkasteltava kokonaisuutta. Huomioitavana on melkoinen joukko erilaisia asioita, kuten kaupunkikuva, julkisivu, tontin järjestelyt ja autopaikat.

Leinonen sanoo, että julkisivun ja kaupunkikuvan näkökulmasta kaikkein ongelmattomimpia ovat olleet sellaiset hankkeet, joissa lisärakentaminen on jäänyt vanhan vesikaton alle.

Vuonna 1958 rakennetussa Hallituskatu 7:n kiinteistössä oli vanhastaan käyttämättä rakennusoikeutta kerroksen verran. VVO on ostanut kiinteistön myöhemmin eikä Korhosella ole tietoa, miksi kaikkea rakennusoikeutta ei ole aikanaan käytetty. Hän muistuttaa, että vaikka rakennusoikeutta olisi entuudestaan jonkin verran, usein lisärakentamista harkitsevan taloyhtiön kannattaa hakea sitä lisää. Mitä enemmän rakennetaan, sitä edullisemmaksi neliöhinta muodostuu.

Purkujätteen määrä odotettu yllätys

Palataanpa Hallituskatu 7:n katolle purkutöiden tiimellykseen. Tero Saari sanoo, että 52 vuoden ikäinen talo on selkeästi rakennettu ja siksi hyvä purkaa. Purkutyö onkin sujunut yllätyksittä – ainakin melkein.

– Se on tavallaan aina yllättävää, kuinka paljon tavaraa irtoaa. Täältä katolta on lähtenyt ainakin 30 vaihtolavallista, mahtaako riittääkään, laskeskelee Saari.

Kiinteistö sijaitsee ahtaalla keskustatontilla. Vastapäätä Hallituskadun puolella seisovat Sokoksen tavaratalo ja Tampereen kauppahalli.

Sijainti tekee purkujätteen siirtelystä haastavaa.

– Matka ei ole pitkä mutta kun se on alaspäin, tavaran kuljetuksessa on järjestämistä, toteaa Saari.

Purkujäte tuodaan alas turvallisesti ja kontrolloidusti vähin erin nosturilla, jonka mentävä kolo löytyi sisäpihalta.

– Nyt nosturin alla on autohalli, mutta vaihtoehtoja ei ole. Toisella puolella katu olisi ollut liian lähellä, huomauttaa Saari.

Tilanahtaus haasteena

Purkutyön jälkeen vuoroon astuu rakennusryhmä, jolla tilaa ei ole sen enempää. Kohteen vastaava työnjohtaja Erkki Sola sanoo, että ahtaat puitteet nostavat työn vaativuutta. Hän pitää valittuun rakenneratkaisuun kuuluvien ontelolaattojen ylös nostamista projektin isoimpana yksittäisenä haasteena.

– Suunnitelmana on purkaa jalkakäytävä tieltä pois ja ajaa paikalle iso autonosturi, jossa on taittuva puomi myös ylhäällä. Ontelolaatat on tarkoitus latoa sillä paikoilleen neljässä päivässä. Kun ne on nostettu ja valettu, nostetaan päälle vielä valmiit kattoristikot., Sola sanoo.

– Nosto on erittäin haastava. Rakennuksen peitteenä olevan teltan vuoksi ontelolaattoja ei voida nostaa katolle vapaasti, vaan on toimittava teltan kyljestä käsin.

Solalla on kokemusta vastaavasta työstä, sillä kohteen pääurakoitsija Pirkanmaan Mestari-Rakentajat Oy oli muutama vuosi sitten rakentamassa uusia ullakkohuoneistoja edellä mainittuun Commercen taloon. Hänen mukaansa työturvallisuus on tämäntyyppisissä projekteissa prioriteettilistan kärjessä.

Rakentaminenkin tehdään luonnollisesti säntillisesti, mutta se on – ylhäällä korkeuksissakin – kokeneille rakentajille rutiinityötä. Ennen ontelolaattojen ylös nostamista katolle on rakennettu varsin tavanomainen teräsrunkoratkaisu, joka on nostettu ylös kappaletavarana ja pystytetty paikalla.

Viime lokakuussa käynnistynyt Hallituskatu 7:n mittava peruskorjaus valmistuu marraskuussa 2012. Kattohuoneistojen asukkaat saattavat päästä jo ensi jouluksi uuteen kotiin.