Kuva: Filat / Dreamstime.com
Maalämpöä ja muita kylmäainetta sisältäviä järjestelmiä asentavien yritysten ja henkilöiden pätevyyden voi selvittää Tukesin ylläpitämästä rekisteristä.
Hallitus antoi reilut kaksi vuotta sitten asetuksen kylmäalan toiminnanharjoittajien ja asentajien pätevyydestä. Alan toimijoille annettiin kaksi vuotta aikaa hankkia asetuksessa vaadittu pätevyys. Siirtymäaika umpeutui heinäkuun alussa. Lämpöpumppuasentajien ja muiden kylmäalan toimijoiden pätevyyden voi tarkistaa Tukesin ylläpitämästä rekisteristä.
Hallitus antoi muiden muassa lämpöpumppujen ja muiden kylmälaitteiden asentajien ja huoltajien pätevyydestä määräävän asetuksen reilut kaksi vuotta sitten. Alan toimijoilla on ollut siis rutkasti aikaa kouluttautua asetuksen vaatimalla tavalla.
Toimeen tartuttiin kuitenkin sen verran takapainotteisesti, että siirtymäkauden kalkkiviivoilla hakemuksia pakkautui ruuhkaksi asti. Sitä perataan Turvatekniikan keskuksessa (Tukes) edelleen.
– Hakemuksia on tullut tänä vuonna yhteensä 4 000. Valtaosa niistä on jo käsitelty, mutta 1 400 hakemusta on vielä rekisteröimättä, summaa yli-insinööri Markus Kauppinen Tukesista elokuun tilanteen.
Käsittelyruuhkan vuoksi kesällä poistettavaksi tarkoitetun siirtymäkauden pätevyysrekisterin voimassaoloa on jatkettu toistaiseksi siihen asti, että hakemuspino on käyty läpi.
– Siirtymäkauden rekisteri on kotisivuillamme, kunnes kesän aikana tullut hakemusruuhka on purettu, käytännössä ainakin syyskuulle asti.
Edeltävässä alan pätevyysrekisterissä oli yhteensä noin 2 800 yrittäjää, joista niistäkin tuhatkunta autoalan yrittäjiä, joiden siirtymäkausi päättyi jo viime vuonna. Lämpöpumppuja ja suurempia kylmälaitteita asentavia kylmäalan yrittäjiä rekisterissä oli siis noin 1 800.
Tänä vuonna hakemuksia on tullut kuitenkin jo noin 4 000. Millä ero selittyy?
– Enää pelkkä yrityksen todistus ei riitä, vaan myös jokaiselle asentajalle on haettava henkilöpätevyystodistus. Tämän vuoksi hakemuksia on lukumääräisesti aiempaa enemmän.
Yritysrekisteri olennaisin
Tukesin sivuilla on sekä yritys- että henkilöpätevyysrekisterit. Tavalliselle palveluita hankkivalle ihmiselle hankkivalle näistä tärkeämpi on yritysrekisteri.
– Olennaista on, että ilmalämpöpumpun tai muun kylmälaitteen asentavalla yrityksellä on pätevyys Tukesin rekisterissä. On sitten urakoitsijan asia päättää, kuka yrityksen asentajista tekee työn. Yritys vastaa siitä, että kyseinen asentaja on pätevä.
Myös asennustöihin tulevan henkilön pätevyyden voi tarkistaa erikseen.
Asetus antaa omat pätevyysvaatimuksensa sekä yli että alle kolme kiloa kylmäainetta sisältäville laitteille. Kummatkin pätevyydet löytyvät Tukesin rekisteristä erikseen.
Kotitalouksissa yleisimmin asennettu kylmäainetta sisältävä laite on ilmalämpöpumppu. Siinä kylmäainetta on alle kolme kiloa. Myös tavanomaiset ilma–vesi- ja maalämpöjärjestelmät kuuluvat samaan luokkaan. Yli kolmen kilon kategoria sisältää suurkiinteistöjen järjestelmät ja on omakotiasukkaalle epäoleellinen.
Lämpöpumppualan taso nousuun?
2000-luvulla räjähdysmäisesti kasvanut lämpöpumppuala on saanut negatiivistakin julkisuutta. Erityisesti ilmalämpöpumppupuolella on nähty epämääräisiä pikavoittojen tavoittelijoita, joiden ammattitaito on ollut suorastaan olematon. Valituksia on kanavoitunut runsaasti muun muassa kuluttajaneuvojille.
Tukesissa toivotaan, että uusiin pätevyysvaatimuksiin siirtyminen puuttuu tähän ilmiöön.
– Jos lupia ei ole, työn laatu ei yleensä ole minkään veroista. Epäpätevän urakoitsijan tekemä asennus voi vaarantaa turvallisuuden. Maahantuojat ja tukkuliikkeet vetäytyvät vastuusta, jos asentaja ei ole pätevä. Tällöin laitteella ei ole enää takuuta.
Kelvottomasta työstä kärsii ennen kaikkea asiakas. Reklamointi on usein turhaa, sillä huijarifirma on usein jo kadonnut markkinoilta. Pätevyys kannattaa siis varmistaa ennalta. Se käy nopeasti Tukesin nettisivuilla.