Mitä elohopealamppujen tilalle?

Kuva: Pauli Seppälä
elohopealamput
Energiasyöpöt elohopealamput poistuvat myynnistä EU:n energiatehokkuusdirektiivin määräyksestä. Pitkässä juoksussa korvaava ratkaisu on näillä näkymin LEDit.

Elohopeahöyrylamppujen aika käy vähiin. Pitkään erityisesti katuvalaistuksessa käytössä olleet valonlähteet siirtyvät historiaan, kun EU:n energiatehokkuusdirektiivin määräämä kielto elohopealamppujen markkinoille saattamisesta astuu voimaan huhtikuussa 2015.

Energiatehottomien elohopealamppujen poistuminen myyntivalikoimista merkitsee suurta remonttia erityisesti kuntien katu- ja ulkovalaisimille, joista arviolta puolessa on käytetty elohopealamppuja. Yhtä lailla teollisuus ja taloyhtiöt ovat perinteisesti käyttäneet niitä ulkovalaistuksessa, kertoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Ecodesign-direktiiviä toimeenpanevilla asetuksilla halutaan vähentää valaistustuotteiden ympäristövaikutuksia ja parantaa tuotteiden laatua.

– Tarkoitus on pienentää koko elinkaaren aikaisia vaikutuksia. Energiankulutus aiheuttaa tästä yleensä 90 prosenttia. Muutoksen myötä energiansäästö on noin 75 prosentin luokkaa, joten vanhassa tekniikassa pysyminen ei ole järkevää, Suur-Uski selvittää.

Investoiminen energiaa säästäviin lamppuihin maksaa itsensä nopeasti takaisin, kun energiansäästö käyttökuluissa kompensoi hankintakustannukset. Olisiko lamput kannattanut vaihtaa energiatehokkaampiin jo ennen lakimuutosta?

– Parhaimmat korvaavat tuotteet ovat tulleet markkinoille vasta aivan viime aikoina. Vaikka myös valaisimia joudutaan lampputyyppiä vaihdettaessa usein vaihtamaan, saadaan tilalle tarkoituksenmukainen valaistus, jota voidaan kohdentaa haluttuun suuntaan. Vanhalla tekniikalla toimivat tuotteet valaisevat usein turhaan joka suuntaan, ja niiden valaisuteho on hiipunut.

Valaistussuunnitelma kuntoon

Olemassa olevat lamppuvarastot ja jo markkinoilla olevat tuotteet saa myydä eteenpäin huhtikuun 2015 jälkeenkin. Elohopealamppujen elinikä on noin neljä vuotta, joten vaihto uusiin tapahtunee taloyhtiöissä vuoteen 2019 mennessä.

– Elohopealamppujen hinnat ovat olleet nousussa, kun viime hetken hamstraaminen on havaittu ja valmistus alkanut vähenemään, kertoo Suur-Uski.

Taloyhtiöiden kannattaa Suur-Uskin mukaan tehdä toimintasuunnitelma valaistusta varten.

– Ensin kannattaa selvittää, onko taloyhtiöllä käytössä elohopealamppuja, minkä verran ja onko lamppuja varastossa. Lampputyypin vaihto edellyttää todennäköisesti myös valaisinten vaihtoa. Jos piha-alueilla on tulossa muita remontteja, kannattaa valaisin-uudistus ajoittaa niiden yhteyteen, Suur-Uski toteaa.

Elohopealampuille on tyypillistä valovirran heikkeneminen käyttöiän lopulla, joten se ei sammu kertaheitolla. Tämän vuoksi kiinteistöjen valonlähteitä tuskin vaihdetaan yhtä usein kuin tarkemmin valvottuja, kuntien vastuulla olevia katuvaloja. Nykyaikaiset, sekä energia- että kustannustehokkaammat lamput motivoivat kuitenkin tarttumaan toimeen.

– Esimerkiksi kehittyneet LED-valot mahdollistavat aikaisempaa paremman valon ohjauksen, kun ne menevät päälle automaattisesti ja nopeasti. Valaisinremontin yhteydessä voi myös päivittää valaisinten sijoittelua paremmaksi.

LED on nousussa

Elohopealamppujen lisäksi ulkovalaistuksessa on käytetty suurpainenatrium- ja monimetallilamppuja. Kumpikaan ei täysin vastaa elohopealampun ominaisuuksia. Suurpainenatriumin valo on keltaisempi ja valon laatu huonompi ja valotehokkaan monimetallilampun käyttöikä on puolet elohopealamppua lyhytkestoisempi.

Päivi Suur-Uski uskoo monen taloyhtiön päätyvän LED-valaisimiin, koska niiden hinnat alkavat olla sillä tasolla, että takaisinmaksuaika on kohtuullinen.

– Suurpainenatriumlampun erittäin kellertävää valoa en suosittelisi. Hinta-asia voi kallistaa vaakaa monimetallin puolelle, mutta monelle löytyy todennäköisesti optimaalisin vaihtoehto ledien puolelta.

Artequa Oy:n toimitusjohtaja Mauri Drufva kertoo, että LED-valaisimissa alkoi tulla varsinaiseen valaistuskäyttöön todellisia vaihtoehtoja 5–7 vuotta sitten.

– Käyttö on kasvanut viime vuosina runsaasti, kun markkinoille on tullut uusia ja hyviä tuotteita. Sekä suunnittelijat että asiakkaat ovat löytäneet LEDit. Vertailulaskelmat puhuvat puolestaan, ja LED on ehdottomasti edullisin vaihtoehto elinkaarikustannuksia ajatellen varsinkin ulkovalaistuksessa. Hyvä LED-valaisin kestää ulkokäytössä yli 30 vuotta, Drufva sanoo.

Laadukkaimmat lamput huoltovapaita

Drufvan mukaan säästö huoltokuluissa ja energiansäästössä tuo LED-valaisimien hankintahinnan moninkertaisesti takaisin.

– Laadukasta LED-valaisinta ei tarvitse lainkaan huoltaa. Monesti valaisimet sijaitsevat hankalissa paikoissa, joihin pääsy edellyttää nosturin käyttöä, mikä tuo lisäkustannuksia säännöllistä huoltoa vaativalle valaistukselle, Drufva huomauttaa.

Mahdollista ilkivaltaa ajatellen ledien etuja on hyvä tärinän- ja iskunkestävyys. Muita hyviä puolia on LEDin nopea syttyminen ja sammuminen sekä erinomainen valontuotto myös kylmässä.

– Valaistukseen panostaminen on myös turvallisuuskysymys, koska hämärässä tapahtuu enemmän vahingontekoja ja kaatumisia. Hyvin toteutettu valaistus nostaa myös kiinteistön arvoa, Drufva uskoo.

Ilmasto asettaa omat kriteerinsä

Satavuotias LED koki mullistavan vaiheen, kun japanilainen Shuji Nakamura keksi tehokkaan tavan tuottaa puolijohteesta valkoista LED-valoa. Hänelle myönnettiin tästä hyvästä suomalainen Millennium-teknologiapalkinto vuonna 2006.

Kotimaisia LED-valaisimia myyvän Mauri Drufvan mukaan markkinoiden valikoima on yhä kirjavaa. Valaisimien suunnittelussa tulee huomioida eri asioita kuin perinteisessä valaisimessa.

– Tärkeimpiä asioita ovat lämmönhallinta ja häikäisynesto. Lisäksi ulkovalaisimissa tarvitaan riittävä pakkaskesto, joka tulisi Suomen oloissa olla –40 °C. Myös häiriönsieto on huomioitava esimerkiksi ukonilmojen varalta. Hinta ja laatu kulkevat tässä kohtaa käsi kädessä. Halvalla ei saa hyvää, mutta laadukas LED-valaisin on pitkässä juoksussa myös edullisin, Drufva sanoo.