Ilmoitustaulu on valmis museoon

Kuva: Pauli Seppälä
ilmoitustaulu
Timo-Juhani Pimiä näyttää tässä kuivausrummun varaamisen mallia. Asukas voi tehdä varauksen paitsi porraskäytävän kosketusnäytöltä, myös omalta kotikoneeltaan henkilökohtaisilla tunnuksillaan. Kuva: Pauli Seppälä

Paperilapuilla hoituva taloyhtiön viestintä pakottaa isännöitsijän ja huoltoyhtiön aikaa vievään ja saastuttavaan kumipyöräralliin. Se hiljenee, kun viestintäkanavaksi otetaan toimistolta käsin päivitettävä porrasnäyttö. Samalla asukkaiden pesutupavuorojen varaus ja moni muu asia sähköistyy.

Pirkka 6 on Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n vuonna 2011 valmistunut vuokrakerrostalo Tampereen Hervannassa.

Kun aulaan astuu tuttavansa huoneiston kerrosta ja numeroa katseellaan etsivä vieras, hän huomaa, että perinteinen porrastaulu puuttuu. Huoneistojen tiedot asukaslistoineen näkee sen sijaan sähköiseltä porrasnäytöltä.

Näyttö korvaa paitsi porrastaulun, myös ilmoitustaulun. Se on isännöitsijän ja huoltoyhtiön viestintäkanava talon väen suuntaan. Aiemmin ilmoitustaululle kiikutetut tiedotteet voi nyt julkaista muutamalla hiirenklikkauksella konttorilta käsin.

Kun yksittäisiä paperilappuja ei tarvitse ajeluttaa ympäri kaupunkia, säästyy aikaa ja polttoainetta.

– Kohteissa pitää edelleen käydä, mutta enää sitä ei tarvitse tehdä yksittäisen tiedotteen viemisen takia. Jos lämmöntoimituksessa on katkos tai on vastaavaa tiedotettavaa, ilmoituksen voi tehdä toimistolta käsin. Tämä lisää toimiston päässä käytettävissä olevaa aikaa, kertoo kiinteistöjen kunnnossapitoon osallistuva toimistoinsinööri Timo-Juhani Pimiä Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:stä.

Korvaa nipun varausvihkoja

Porras- ja ilmoitustaulun lisäksi porrasnäyttö korvaa taloyhtiön varausvihot. Kullakin asukkaalla on oma tunnuksensa, jonka avulla voi varata itselleen sauna-, pesutupa- tai muun vuoron.

Varaaminen onnistuu suoraan porrasnäytöltä käsin, sillä se on varustettu kosketusnäytöllä. Pirkka 6:ssa käytössä oleva järjestelmä on DreamItin kehittämä Kodinportti. Se koostuu internetiin kytketystä porrasnäytöstä, jonka sisältöä voidaan käyttää ja muokata joko suoraan kosketusnäytöltä, tai kirjautumalla verkkoyhteydellä varustetulla tietokoneella tai mobiililaitteella etäliittymään verkko-osoitteessa kodinportaali.fi .

– Isännöitsijän ei tarvitse käyttää kosketusnäyttöä välttämättä lainkaan. Hän pystyy syöttämään kaiken tiedon eri kohteisiinsa etänä toimistoltaan. Informaation ylläpito ja säätöjen määritys tapahtuu pääsääntöisesti etäliittymän kautta, sanoo toimitusjohtaja Teemu Salonen DreamItistä.

Toimii porrasaulasta tai kotoa

– Tyypillisesti asukkaat pääsevät oikeuksillaan lukemaan tiedotteita ja jos talossa on käytössä asukkaiden oma palsta, syöttämään tietoa sinne. Asukaslistaa pääsee muokkaamaan vain isännöitsijä, kiinteistöhuolto tai muu vastaava taho. Myös eri ylläpitäjille voidaan antaa erilaisia oikeuksia, kertoo Salonen.

Isännöitsijän ja huoltoyhtiön tavoin myös asukkaat voivat käyttää käyttää kodinporttia porrasnäytön sijaan omalta tietokoneeltaan ja varata vuorot näin.

Salonen kertoo käytännössä osoittautuneen, että vaikka moni nuori vaikuttaa kasvaneen kiinni älypuhelimeensa, hieman yllättäen nuoret käyttävät silti mieluusti aulan kosketusnäyttöä mobiililaitteen sijaan – ilmeisesti siksi, koska kokevat sen helpoksi.

Pirkka 6:ssa asuu vain nuoria opiskelijoita, joille tietotekniikka on tuttua. Monessa taloyhtiössä suurin asukasryhmä on kuitenkin eläkeläiset.

Käytön helppoutta kolikkopeleistä

Jos ikäihmiset eivät ota uutta tekniikka omakseen, sitä on turha hankkia. Helppokäyttöisyys on porrasnäyttöjen ja varausjärjestelmien yleistymisessä keskeistä.

– Kehitystyössä helppokäyttöisyyttä on painotettu alusta asti. Ajattelimme, että kosketusnäytön on oltava niin selkeä, että sitä osaa heti käyttää.

Salonen kertoo, että suunnittelun taustaksi seurattiin RAY:n peliautomaattien käyttäjiä. Kohderyhmä vaikutti sopivalta, sillä laitteita käyttävät kaiken ikäiset ihmiset.

– Tämä vahvisti käsitystämme siitä, että iäkkäämmätkin käyttäjät oppivat käyttämään kosketuskäyttöliittymällä varustettua kolikkopeliä, vaikka kolikkopelin säännöt ja sen käyttäminen olivatkin usein monimutkaisia.

Porrasnäytön sijainti tukee oppimista. Kynnys ovikellon soitteluun avun pyytämisen merkeissä on korkea, mutta porraskäytävässä sijaitsevan laitteen käyttöön on luonteva kysyä apua ovesta astuvalta naapurin nuorelta herralta.

Tietoa talosta ja vähän muualtakin

Porraskäytävänäytön tarjoaman informaation ei tarvitse rajoittua yksinomaan talon asioihin. Pirkka 6:n näytöstä voi vilkaista ohimennen sääennusteen.

– Taululla on mahdollista tarjota kiinnostavaa pikainformaatiota sen mukaan, mitä asukkaat haluavat, sääennusteen lisäksi esimerkiksi linja-autoaikatauluja.

Järjestelmään on jo nykyisellään olemassa näppäriä laajennuksia ja tulevaisuudessa niitä voidaan kehittää lisää tarpeen mukaan.

IGL Technologiesin valmistamalla lämmityksen ja hybridiauton lataukseen tarkoitetulla eTolpalla varustetussa talossa tolpan ajastus voidaan hoitaa Kodinportin kautta.

Jos talossa on iLoqin lukitukset, tunnistautuminen porrasnäytöllä onnistuu pin-koodin sijaan näytön yhteyteen sijoitetun avainlukijan avulla.

Hinta, käyttö ja kestävyys kiinnostavat

Uuteen ja vieraaseen tuotteeseen liittyy aina ennakkoluuloja ja usein toistuvia kysymyksiä. Salosen mukaan ne koskevat käytön helppouden tai vaikeuden lisäksi yleensä kestävyyttä ja hintaa.

– Alkuinvestointi laitteisiin on yleensä noin kaksin- tai kolminkertainen laadukkaiden perinteisten porrastaulun ja ilmoitustaulun yhdistelmään verrattuna.

Monelle tulee mieleen, että porrasnäyttö rikkoutuu yön tunteina ilkivallantekijöiden käsissä. Tämä riski onkin ilmeinen, ja näyttö on suojattu sijoituspaikkaa vastaavasti.

– Kosketusnäytön pinta on turvalasia ja laitteen tekniikka on suojakoteloitu, eikä sitä saa seinästä avaamatta kotelon lukkoja.

Kysyntä kasvussa

Salosen mukaan kuusi vuotta kehitetyn ja kolmisen vuotta markkinoilla olleen järjestelmän kysyntä on lisääntynyt viimeisimmän vuoden aikana selvästi. Taloyhtiöissä eletään murrosaikaa, ja uusi tekniikka aletaan nähdä vieraan ja pelottavan sijaan käytännöllisenä ja jokapäiväistä arkea helpottavana.

– Kiinteistöalalla tekniset innovaatiot otetaan ensin edistyksellisiin uudiskohteisiin, mitä kautta ne tulevat myös vanhempaan kiinteistökantaan.

Yksi yleistymistä tukeva tekijä on tarjonnan lisääntyminen. Kodinportti ei ole markkinoiden ainoa ratkaisu, vaan esimerkiksi monet paikallisista puhelinyhtiöistä kehittyneet tietoliikennealan yritykset ovat ottaneet porrasnäytöt valikoimaansa viime aikoina.

Vanhasta ilmoitustaulusta muinaismuisto

Hinta on hankintapäätöksissä yleensä tärkein yksittäinen tekijä. Moni kuluttaja on varmasti pannut merkille litteiden televisioiden hinnan romahtamisen tällä vuosituhannella, ja litteän näyttöteknologian suotuisa hintakehitys vaikuttaa epäilemättä myös porrasnäyttöjen kysyntään.

– Eivätköhän tällaiset järjestelmät jollain aikavälillä korvaa perinteiset ilmoitustaulut. Jatkossa niitä tarvitaan ehkä vain huonekalujen myynti-ilmoituksiin ja vastaavaan, arvelee Timo-Juhani Pimiä.

Teknisesti ajatellen myynti-ilmoitusten tai muun sisällön siirtäminen porraskäytävänäytölle ei ole mikään ongelma. Kodinportissakin ilmoitustaulu-osiosta löytyy ilmoituksille oma tilansa.

Se, innostuvatko asukkaat ilmoittamaan sähköisesti, riippunee siitä, koetaanko käyttö riittävän helpoksi paperilapun kirjoittamiseen ja liimaamiseen verrattuna – ja siitä, kumpi menetelmä tavoittaa ostajat.

Jos koetaan, perinteinen ilmoitustaulu jää vähitellen autioituvaksi nostalgiseksi muistoksi menneestä.