Kuva: Pauli Seppälä
Vaihtoehtoiset eli uudet putkistosaneerausmenetelmät jakautuvat sujutuksiin, ruiskuvaluihin/massauksiin ja pinnoituksiin. Tässä on massattu putki.
Vaihtoehtoisten putkiremonttimenetelmien asema markkinoilla vakiintuu hitaasti, mutta varmasti. Tällä hetkellä VTT:n sertifikaatti on seitsemällä eri menetelmällä.
Vuosi vuodelta suurempi osa rakennuskannastamme saapuu putkiremotti-ikään. Samalla yhä useammassa taloyhtiössä mietitään, millä menetelmällä tai menetelmillä kunnostaa talon putket.
Viime vuosituhanella putkien vaihtaminen uusiin eli perinteinen linjasaneeraus oli ainoa vaihtoehto. Erilaiset vaihtoehtoiset menetelmät, joissa putkisto saneerataan vanhoja putkia irrottamatta, ovat yleistyneet vauhdilla markkinoiden kasvun mukana. Usein niitä kutsutaan myös uusiksi tai moderneiksi menetelmiksi. Niitä käytetään pääasiassa viemärien kunnostamiseen.
Yksi indikaattori vakiintuneisuudesta on VTT:n sertifioinnit. Kun Asunto & Kiinteistö kirjoitti aiheesta laajasti vuosi sitten, sertifikaatti oli kolmella menetelmällä. Sen jälkeen yksi menetelmä on pudonnut joukosta pois, mutta uusia on sertifioitu viisi. Tällä hetkellä VTT:n sertifikaatti on seuraavilla seitsemällä menetelmällä: Aarsleff, Are, Newliner, Omega-Liner, Proline, Putkireformi ja RAG Flex Liner. Lisäksi muutama sertifikaati on työn alla.
Yleistä putkistosaneeraussertifikaattia ei tulossa
Sertifikaatit ovat toimijakohtaisia. Tämä tarkoittaa, että serfikaatti ei kerro suoraan yleispäteviä totuuksia kuten ”kaikki sertifioidut putkistosaneeraukset kestävät 30 vuotta”. Yhden sertifioidun menetelmän elinkaari saattaa olla 15 vuotta, toisen 50 vuotta.
Vakuutusalalta on peräänkuulutettu yleistä putkistosaneeraussertifikaattia. Arviointipäällikkö Liisa Rautiainen VTT:ltä ei lämpene ajatukselle.
– Markkinoilla olevat menetelmät ovat erilaisia. On niin pinnoitteita kuin itsekantavia putkiakin. Erilaisia tuotteita on vaikea tunkea samaan sertifikaattiin, vaan syntyy väkisin iso haitari, hän selventää.
Vaihtoehtoiset menetelmät jakautuvat kolmeen pääluokkaan, sujutuksiin, ruiskuvaluihin/massauksiin sekä pinnoituksiin. Sujutuksilla syntyy kantava, pinnoituksilla ei-kantava rakenne.
– Pinnoituksen ja sujutuksen välillä olevan ryhmän menetelmillä saadaan useimmiten aikaan kantava putki ruiskuttamalla vanhan putken sisään lujitetta sisältävä kerros.
Sertifioinnista puolueetonta tietoa
Menetelmien vertailussa on syytä muistaa, että markkinoinnissa esitetyt väittämät ovat aina puolueellisia. Sertifiointi on vapaaehtoista ja se voidaan jättää tekemättä vaikkapa kustannussyistä, mutta asiakkaan kannalta se on tällä haavaa paras keino hankkia puolueetonta tietoa menetelmistä.
– Toimijalla voi olla esittää vastaavat tiedot raportteina, mutta siinä on sitten yleensä kymmenen sentin pino paperia. Sertikaateista saa tietoa rengasjäykkyyksistä, lujuuksista, asennusmenetelmistä, sopivuudesta erikokoisiin putkiin ja muista ominaisuuksista.
Saneeratun putken itsekantavuus käy esimerkiksi ominaisuudesta, josta liikkuu markkinoilla erilaisia käsityksiä siitä riippuen, kenen markkinoinnin näkökulmasta asiaa lähestytään. Asialle on kuitenkin olemassa selkeä mittari eli megapascaleina määritelty rengasjäykkyys.
– Se tulee eurooppalaisista standardeista ja on aika helppo todeta. Tuotteesta voi sanoa vaikka mitä, mutta totuus selviää vasta mittaamalla, summaa Rautiainen.
Jättiläinen lähti peliin
Jotkut pahat kielet leimasivat vaihtoehtoiset putkistosaneerausmenetelmät historiansa alkuhämärissä pienten yrittäjien puuhasteluksi. Markkinat ovat kehittyneet nopeasti ja tällaisilta puheilta pudonnut pohja, kun jopa Lemminkäinen-konsernin kokoinen toimija on tehnyt oman päänavauksensa vaihtoehtoisten menetelmien saralla.
Lemminkäinen Talotekniikka Oy on käynnistänyt ”uudet linjasaneerausmenetelmät”-yksikön, jota johtaa Antti Ollikainen. Yritys aloitti käyttövesiputkien saneeraukset pinnoittamalla keväällä 2010.
– Hanke käynnistettiin muutamia vuosia sitten ja toimintaan lähdettiin mukaan pitkällisen tutkinnan jälkeen. Emme hae niinkään kasvua vaan laajempaa palvelupakettia.
Vaihtoehtoisia putkistosaneerauksia tekevät yritykset ovat tulleet markkinoille pääsääntöisesti viemäriremonttien kautta. Lemminkäinen Talotekniikka valitsi kärjeksi käyttövesipuolen.
– Lähdimme aikanaan tutkimaan sekä viemäri- että käyttövesipuolta. Vakuutuimme käyttämästämme LSE-System-menetelmästä teknisesti ja toiminnallisesti. Uskomme, että käyttövesipuolella pinnoituksille on selvät markkinat täydentävänä korjaustapana. Viemäripuolella kilpailukenttä on kasvanut kovaa vauhtia ja monelle pienelle toimijalle on käynyt huonosti. Toistaiseksi olemme seuranneet sitä vierestä, kertoo Ollikainen.
Menetelmä tilanteen mukaan
Ollikaisella on talotekniikasta suunnittelutaustaa ja hän kertoo olevansa aiemmin myös itse ennakkoluuloinen uusien menetelmien suhteen.
– Perehtyminen asiaan on muuttanut oman kantani. Uudet menetelmät ovat hyviä vaihtoehtoja oikeaan paikkaan käytettynä, mutta ne eivät sovi kaikkialla.
Tämä sietää pitää taloyhtiöissä mielessä. Yksikään menetelmä ei ole absoluuttisesti hyvä tai huono, vaan hyvyys tai huonous voidaan määritellä ainoastaan suhteessa käyttökohteeseen.
– Vaikka naapurissa olisi tehty jotain menestyksellä, se ei tarkoita, että sama sopii viereiseen kiinteistöön.
Tämän vuoksi taloyhtiön putkiremontissa käytettävät menetelmät tulee valita aina prosessissa, jossa on ratkaisevassa asemassa ammattilaisten kriittinen kokonaisnäkemys. Jos menetelmästä päätetään niin, että markkinamiehet käyvät taloyhtiössä kehumassa ainoaa myyntiartikkeliaan ja yhtiökokous tekee ratkaisunsa painotuksilla halvin tarjous 60 prosenttia ja mukavin esittelijä 40 prosenttia, ennuste on huono.