Vain tuulen suhinaa

Kuva: Pauli Seppälä
parvekelasitukset
Tuulisella paikalla sijaitsevien kerrostalojen asukkaat kokivat tärkeäksi, että parvekelasit eivät kolise.

Kaksi tuulisella kalliolla seisovaa taloyhtiötä päätti, että julkisivuremontin yhteydessä laitetaan uudet parvekelasitukset. Tärkeä valintakriteeri oli, että lasitukset eivät kolise tuulen tuivertaessa.

Asunto-osakeyhtiöt Annalanrinne ja Annalanpuisto sijaitsevat toistensa naapureina Annalassa Kaakkois-Tampereella. Kiinteistöt menivät vuosi sitten keväällä perusteelliseen remonttiin.

– Molemmissa rakennuksissa uusittiin julkisivut täysin. Joka puolelle lisättiin 100 milliä villaa. Vanhat parvekkeet purettiin ja tehtiin kokonaan uudet niin, että parvekkeiden pituus kasvoi 80 senttiä. Lisäksi parvekkeet tehtiin myös niihin huoneistoihin, joissa ei parveketta entuudestaan ollut. Katot, harjat ja sokkelit uusittiin, samoin salaojat, kertoo isännöitsijä Merja Järvinen Kaukajärviosuuskunnasta / Kartanon Isännöintipalveluista.

Yhdeksän kuukauden mittaiseksi kaavailtu kokonaisurakka eteni aikataulussa. Työt alkoivat 1. maaliskuuta 2013 ja työmaa valmistui 20. joulukuuta.

Urakasta vastasi Jatke Oy KVR-mallilla. Lasitukset toimitti ja asensi aliurakkana Lumon Oy.

Yhtiön valvojana toimi DI Ilkka Huttunen Pirkanmaan Rakennepisteestä, ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Pirjo Myllymäki Arkkitehtitoimisto Kujala & Myllymäestä.

Hiljaisuus asukkaille tärkeintä

Uusien parvekkeiden kaiteiden ja lasitusten laitto vei aikaa noin kolme viikkoa. Kokonaisurakkaan suhteutettuna parvekkeiden lasittaminen oli pieni, mutta asukkaiden näkövinkkelistä kuitenkin tärkeä työ.

Järvinen kertoo asukkaiden painottaneen sitä, että lasitus ei saa kolista tuulessa. Tämän vuoksi lasitustoimittajaa vaihdettiin pääurakoitsijan alun perin kaavailemasta.

– Talot ovat korkeita. Niissä on pohjakerros ja kahdeksan asuinkerrosta, ja ne sijaitsevat Hervannasta puhaltavien tuulien tiellä kalliolla. Jotkin lasitukset pitävät kauhean kolinan tuulella, mutta nyt asennettujen lasitusten luvataan olevan rakenteensa ansiosta hiljaisia. Ratkaisu ei ollut kaikkein halvin, mutta asukkaat hakivat nyt käytännöllistä, kestävää ja hiljaista.

Tukeva on hiljaista

Tuotepäällikkö Miika Aallos Lumon Oy:stä kertoo, että hiljainen rakenne perustuu tukevuuteen sekä pieniin toleransseihin.

– Lasituksen asennuskiskot ovat erittäin tukevia. Niissä on pienet toleranssit eikä isoja välyksiä, myös pyörästöt ovat vahvat. Myös yhdellä kädellä avattava aukaisumekanismi on vahvaa tekoa. Rakenteisiin on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä lasitukset on suunniteltu kestämään koviakin tuulenpaineita myös korkeissa taloissa ympäri maailman. Näistä syistä lasitus kestää tuulet kolisematta, selostaa Aallos.

Toisessa talossa lasituksen asentaminen oli läpihuutojuttu, toisessa asiasta äänestettiin.

Aallos kertoo, että annalalaistaloyhtiöt olivat lasittamisen kannalta tavallista helpompi saneerauskohde. Tämä johtui siitä, että vanhat parvekkeet purettiin kokonaan. Kaikessa saneerauksessa on tuttu pulma, että homma olisi helppo, jos uusittavan kohteen ympärille saisi rakentaa uuden talon, mutta kun vanha rakennus on tiellä.

– Lasituksen asentamisessa suurimmat haasteet liittyvät vanhojen rakenteiden hyväksikäyttöön. Niitä ei yleensä ole suunniteltu lasitettaviksi, minkä vuoksi sekä meiltä että pääsuunnittelijalta vaaditaan enemmän työtä. Annalassa parvekkeet tehtiin alusti asti uudestaan, joten työ oli tavallista helpompi. Mitään ylimääräisiä haasteita tai yllätyksiä ei tullut. Rakenteet oli suunniteltu hyvin ennalta. Tällaisessa suuressa hankkeessa työmaan organisointiin täytyy aina keskittyä.

Energiansäästö ja käytettävyys miellyttävät

Parvekkeensa lasittavissa kiinteistöissä yhtiökokouksissa puhutaan ennen päätöksentekoa muun muassa energiansäästöstä ja parvekkeen käytettävyydestä.

– Tärkeimpiä syitä lasituksen asentamiseen saneerauskohteissa on talon rakenteiden suojaus. Lasitukset suojaavat kunnostettuja rakenteita ja pidentävät parvekkeen elinikää. Lämmityskuluissa lasitusten on tutkittu säästävän 5–12 prosenttia. Lisäksi lasitus nostaa asumusmukavuutta, kun asukkaat saavat käytännössä yhden lisähuoneen käyttöönsä, listaa Aallos.

Hän sanoo lasitusten valmistuksen tehtaalla olevan pitkälle automatisoitua ja virheitä ei linjastolla tule käytännössä lainkaan. Tämän vuoksi laadun kannalta on avainkysymys on asennus kohteessa – minkä tahansa tuotteen pystyy pilaamaan kelvottomalla asennuksella. Lumon on päätynyt siihen ratkaisuun, että varminta on hoitaa valmistuksen ohella myös asennus itse.

– Asennuksen merkitys korostuu tuotteen laadun kannalta, lisäksi korjauskohteessa asentajan on osattava käyttäytyä myös asukkaiden suuntaan. Me koemme, että oma asennus on avainasia.

Pistorasiat tinkaamalla

– Remontin hinta yhtä parveketta kohti oli 11 600 euroa. Tämä sisältää parvekkeiden kaikki muut kustannukset paitsi aukotusten tekemisen niiden asuntojen seiniin, joissa parveketta ei ollut aiemmin. Nuo asunnot maksoivat aukotuksesta kukin 3 500 euroa. Parvekkeet ja aukotus on tehty tasavertaisuusperiaatteella, kuten nykyinen asoy-laki suvaitsee. Kaikki muut kustannukset jaettiin osakkeiden lukumäärään perustuen, kertoo Järvinen.

Parvekkeiden käytettävyyttä paransi entuudestaan se, että niille asennettiin valaistus ja pistorasiat. Näin asukkaat voivat halutessaan järjestää parvekkeelle lämmityksen.

– Hyvän yhteistyön tuloksena urakka meni hyvin ja joustavasti kaikkien osapuolten mielestä. Info asukkaille oli todella hyvin hoidettu rakennuttajan puolelta, samoin työn laatu on hyvä. Osakkaat ovat hyvin tyytyväisiä kaikkiin työnsuorittajiin, sanoo Järvinen.