Kuva: Pauli Seppälä
As Oy Satosiika on 1980 rakennettu kiinteistö Tampereen Hervannassa. Monien ikäistensä taloyhtiöiden tavoin se kärsi pitkään tukkoisesta lämmitysjärjestelmästä. Isännöitsijä Tapani Jarmas kertoo, että vedenkäsittelylaite lopetti patterienilmaamiskierteen.
Iäkkäissä kerros- ja rivitaloissa korroosion riivaama lämmityspatteriverkosto on mieluummin sääntö kuin poikkeus. Se nostaa energiankulutusta sekä huoltokuluja ja laskee asumismukavuutta. As Oy Satosiika ei tekohengitä lämmitysverkostoaan huoltorumballa, vaan ehkäisee korroosio-ongelmat ennalta vedenkäsittelylaitteella.
Lämmityskierron alkupäässä huoneistojen lämmityspatterit ovat kuumia, mutta loppupäässä haaleita. Kuumissa asunnoissa ollaan pakkasella ikkunat auki ja kylmissä palellaan tai hehkutetaan irrallisia sähköpattereita punaisina.
Lämmönjako-ongelmat johtuvat patteriverkoston tukkoisuudesta, jonka aiheuttaa korroosio. Verkkoa elvytetään ilmaamalla, huuhtelemalla, venttiilejä uusimalla ja monin muin hintavin huoltotoimenpitein.
Tällainen ongelmavyyhti on tuttu useassa taloyhtiössä. Myös vuonna 1980 rakennettu hervantalainen As Oy Satosiika kärsi temppuilevasta lämmitysjärjestelmästä pitkään.
– Kun huoltomies kävi ilmaamassa patterin, hinta oli helposti satasen kerralta, muistelee taloyhtiön isännöitsijä Tapani Jarmas Tampereen Ammatti-isännöitsijät Oy:stä.
Ongelmat korjautuivat, kun kiinteistöön asennettiin nyt vajaan vuosikymmenen toiminnassa ollut vedenkäsittelylaite.
– Huoltotarve asunnoissa vähentyi. Termostaatteja ei tarvitse nykyisin vaihtaa tukkeutumisen vuoksi.
– Ilmausta kaivataan enää silloin, jos järjestelmässä on tehty jotain huoltotöitä. Muu ilmaustarve loppui noin vuosi laitteen asentamisen jälkeen.
Kuoletusaika joitain vuosia
As Oy Satosiikaan asennettu vedenkäsittelylaite on sveitsiläisvalmisteinen Elysator. Yrittäjä Hannu Haanpää laitetta edustavasta Pirkanmaan Vedenkäsittely Oy:stä kertoo, että uutta ratkaisua etsivät taloyhtiöt ovat tyypillisesti kärsineet monin eri tavoin oikuttelevasta lämmitysverkosta ja tästä aiheutuvasta huoltokierteestä.
– Asiakkaat saa aktivoitumaan tavallisesti se, että lämmitysjärjestelmä ei toimi enää suunnitellusti ja ongelmia korjataan huoltomiehen jatkuvilla käynneillä, sanoo Haanpää.
As Oy Satosiiassa on käytössä Elysatorin malli T25. Se soveltuu korkeintaan 5 kuution vesikiertoihin eli noin 70-huoneistoiseen taloyhtiöön. Laite maksaa 4 850 euroa ennen arvonlisäveroa.
Maahantuojan mukaan se maksaa itsensä ripeästi takaisin säästyvinä huolto- ja energiakuluilla.
– Päämiehemme arvioi, että laitteella päästään yleensä 5–8 prosentin energiansäästöön. Tällöin puhutaan noin 2–5 vuoden takaisinmaksuajasta, sanoo Haanpää.
Lisäksi epäpuhtauksista vapaan putkiston elinkaari pitenee, mikä tarkoittaa putkiremontin siirtymistä lämmitysverkon osalta.
Laitteet kaikissa suurissa kohteissa
Jarmas arvelee, että kaikki asukkaat tuskin edes tietävät, että talossa on vedenkäsittelylaite. Se on suhteellisen kompakti paketti teknisessä tilassa ja antaa merkkejä olemassaolostaan vain siten, että lämmitys toimii niin kuin sen kuuluu.
– Jos pattereissa on ilmaa, ne pitävät kohinaa ja ilmauksen vuoksi on käytävä asunnoissa. Kun järjestelmä toimii oikein, perusasukas ei välttämättä huomaa mitään. Mutta vastikkeen hinnassa se näkyy alentavasti, toteaa Jarmas.
Suljetun vesikierron huoltotarvetta vähentävä vedenkäsittelylaite on itse suhteellisen huoltovapaa. Mainittavin ylläpitotoimi on magnesiumanodin vaihto noin viiden vuoden välein.
– Kerran vuodessa otetaan vesinäytteet, tarkastetaan verkoston veden laatu ja katsotaan laitteen anodina toimivan magnesiumanodin kunto, kertoo Jarmas.
Vastikään asennetusta laitteesta on lisäksi tyhjennettävä aika ajoin järjestelmästä poistuvaa sakkaa.
Tapani Jarmas kertoo, että kaikkiin Tampereen Ammatti-isännöitsijöiden suuriin kohteisiin on asennettu vastaavat vedenkäsittelylaitteet osana kiinteistöjen energiakulutuksen kokonaisvaltaista karsimista. Hän jatkaa energiatehokkuutta korostavaa isännöintitapaa, jonka on laittanut alulle parhaillaan vähin erin eläkkeelle siirtyvä Ilkka Jarmas.
Katodisuojaus ja uhrianodi
Elysator ehkäisee suljetuissa vesikierroissa korroosion aiheuttamia ongelmia poistamalla vedestä siihen liuenneen hapen. Kemikaalittoman menetelmän toiminta perustuu katodisuojaukseen ja niin sanotun uhrianodin käyttöön. Raudasta rakentuvaan järjestelmään lisätään rautaa epäjalompi eli elektrodipotentiaaliltaan heikompi metalli, magnesium. Magnesiumanodi toimii uhrianodina, käytännössä se ruostuu järjestelmän sijaan. Elektrolyysissä magnesium poistaa veteen liuenneen hapen ja kehittää magnesiumhydroksidia, joka peittää metallipinnat ja suojaa niitä korroosiolta.
Lisäksi laite poistaa nestekierrosta kaasuja mikrokuplaerottimella ja metallihiukkasia magneettisuodattimella.
Lämmityskierron kaikkea vettä ei johdeta Elysatorin läpi. Laite kytketään järjestelmään sivuvirtausperiaatteella ja sen läpi virtaa kerralla noin 1–3 prosenttia kokonaisvirtauksesta. Laite ei tarvitse sähkövirtaa eikä erillistä pumppua.
– Asennus taloyhtiöön on tavallisesti noin 3–6 tunnin työ, kertoo Hannu Haanpää.
VTT:n testi käynnissä
Elysator-mallisto käsittää 10 erikokoista laitetta 0,5–1 000 kuutiometrin vesikierroille. Taloyhtiöissä käytetään malliston pienimpiä vaihtoehtoja. Kompaktein malli, T10, on passeli pieneen rivitaloon. Suurimmat mallit on tarkoitettu taloyhtiöiden sijaan teollisuuteen, joka onkin laitteen pääasiallinen käyttäjäryhmä. Sitä käyttävät järjestelmiensä korroosio-ongelmilta suojaamiseen muiden muassa paperi-, muovi- ja metalliteollisuus.
Laitteella on Det Norske Veritasin, Lloyd’s Registerin ja Sveitsin terveysviraston sertifikaatti.
VTT:n seurantatutkimus on parhaillaan on käynnissä. Tutkimuksessa laite on kytketty ilmanvaihdon jäähdytysjärjestelmän vesikiertoon. Seurantaa jatketaan 18 kuukauden ajan, seuraavassa kokonaisuudessaan kuuden kuukauden testijakson jälkeisen rapotin ”johtopäätökset”-osio:
”Kokonaisuudessaan järjestelmässä tapahtuneet muutokset olivat positiivisia. Erityisesti pH:n nousu, redoxin lasku ja happipitoisuuden lasku ovat vähentämässä hapettavaa korroosiota putkistossa. Lisäksi jäähdytysjärjestelmän toimivuuden kannalta on positiivista, että yleiset kalsium- ja rautapitoiset saostumat poistuvat järjestelmästä. Jalompien partikkelimaisten metallien, kuten kuparin, poistuminen putkistosta on vähentämässä osaltaan rautaputkiston pistekorroosioriskiä. Elysatorin toiminnan kannalta keskeinen magnesiumanodi on toivotusti liuennut veteen, joka näkyi liuenneen magnesiumin kasvuna. Poistuneen saostuman magnesiumpitoisuus ei kasvanut kokeessa.”