Kuva: Pia Tervoja
Kiinteistöpalveluiden kouluttaja Harri Kuniala pääsee opettajana hyödyntämään työssä hankittua osaamista ja välittämään sitä opiskelijoille.
Kiinteistöpalveluiden kouluttajalle Harri Kunialalle käytännön työkenttä on tuttu. Opettajuus on sen sijaan vielä tuore asia, mutta opettajan pedagogiset opinnot ovat tuoneet varmuutta uuteen rooliin. JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun Uusi ura opettajana -hankkeen avulla 36 ammattilaista on kouluttautunut uuteen ammattiin.
Jyväskylän aikuisopiston kouluttaja Harri Kuniala jäi valkolakin hankittuaan suoraan työelämään. Nuori mies teki rakennussiivouksia, pullakuskin hommia ja työskenteli huoltoasemalla, mistä siirtyi vähitellen kiinteistönhoitajan tehtäviin.
Useiden työvuosien jälkeen Kuniala halusi uutta suuntaa elämälleen ja haki opiskelemaan rakennusinsinööriksi. Opinnot olivat loppusuoralla, kun aikuisopistossa avautui määräaikainen kiinteistöpalveluiden, talotekniikan ja isännöinnin kouluttajan paikka. Opiskelukaveri rohkaisi Kunialaa hakemaan paikkaa. Työpaikka oli lähtölaukaus opettajuudelle.
– Vakinaistamisen ehtona on pedagoginen pätevyys, joten hakeuduin melko pian opiskelemaan ammatilliseksi opettajaksi. Vuoden mittaisen koulutuksen mahdollisti Uusi ura opettajana -hanke, Kuniala kertoo.
Käytännön tietotaito tuo varmuutta
– Vähitellen aloin tunnistamaan erilaisia tyyppejä. Toinen puhuu kaikki suohon ja toinen puhuu harvaan, mutta asiaa. Itse huomasin, että olen paljon enemmän vahvoilla, kun olen tehnyt käytännössä sitä, mistä puhun. Kaiken kaikkiaan omaan opettajuuteen tuli vahvistusta ja huomasi, että on tehnyt asioita myös oikein.
Opettajaopintojen jälkeen Kunialan opettamisen tapa ei ole muuttunut oleellisesti, mutta opiskelijan asemaan asettuminen on nykyisin helpompaa.
– Osaan ottaa enemmän huomioon sitä, miten haluaisin itse asioita opetettavan ja osaan käyttää erilaisia opettamismetodeja. Äskettäin vaati ammattitaitoa opettaa iltapäiväryhmälle, joka oli ollut aamupäivän lumitöissä. Kaikki keinot olivat käytössä, mutta hyvin siitä selvittiin, Kuniala nauraa.
Omaa osaamista on syvennettävä
Harri Kuniala on hurahtanut opiskelemiseen tosissaan. Opettajankoulutuksen aikana hän suoritti näyttötutkintomestarikoulutuksen ja parhaillaan on menossa teknisen isännöinnin kurssi.
”Laitoin paperit vetämään myös ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Ajattelin, että käydään nyt kaikki yhdellä rysäyksellä läpi.”
Kuniala ei vuoden opettajakokemuksen jälkeen osaa sanoa, onko se hänelle eläkeammatti. Se on ainakin varmaa, että työmaalle pitää jossain vaiheessa palata syventämään omaa tietotaitoa.
– Kiinteistönhoidon ala muuttuu niin vauhdilla, että on välttämätöntä käydä välillä työelämässä katsomassa, mitä siellä tapahtuu.
Uudelle uralle lähteneet opettajat työllistyneet erittäin hyvin
Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) ammatillisen opettajakorkeakoulun huoli teknologia-alan opettajapulasta ja yritysten irtisanomisista synnyttivät Uusi ura opettajaksi -hankkeen, jonka puitteissa on koulutettu 36 uutta ammatillista opettajaa kolmen ja puolen vuoden aikana. Suurin osa valmistuneista on työllistynyt joko kokonaan tai osittain opetustehtäviin.
Yhtenä hankkeen keskeisenä tavoitteena on ollut työelämälähtöisen ammatillisen opettajakoulutuksen mallintaminen. Uusien opettajien koulutuksessa on huomioitu erityisesti työelämässä hankittu osaaminen ja kokemus. Opiskelijoilta ei edellytetty aikaisempaa kouluttajakokemusta, oleellisempaa oli kiinnostus koulutustehtäviin ja koulutuksen kehittämiseen.
Uusi ura opettajana -hanketta hallinnoi JAMKin ammatillinen opettajakorkeakoulu ja sitä rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ja Keski-Suomen ELY-keskus. Keväällä 2012 päättyneen hankkeen yhteistyökumppaneina olivat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä ja Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus sekä työelämän edustajia.