Häkkivarastoille ja pyöräkellarille turvaa kameravalvonnalla

Pitkäkyntisen vierailu häkkikomerossa tai pyörävarastossa nostattaa tunteita ja aiheuttaa vahingon kärsineelle ylimääräistä vaivaa sekä pahimmassa tapauksessa taloudellista vahinkoa. Lisäksi ne ovat usein vaikeita selvitettäviä. Tehokasta apua rikosten ennalta ehkäisyyn ja selvittämiseen tuo kameravalvonta.  

Jokainen ymmärtää, ettei kellari- tai ullakkokomerossa kannata säilyttää mitään erityisen arvokasta, mutta kaikkea ei voi asunnossakaan pitää. Poliisin mukaan varkaita kiinnostaa kaikki helposti rahaksi muutettava omaisuus. 

Häkkivarastot eivät yleensä ole mitenkään erityisesti murtosuojattuja ja varkaiden työ on melko helppoa. Lisäksi tavaraa täynnä oleva varasto on houkutteleva kohde, vaikka näkyvillä ei olisikaan mitään erityistä. Varkaille on kelvannut muun muassa elektroniikka, astiat, valaisimet, sisustustavarat, vaatteet, urheiluvälineet, kalastus- ja retkeilytarvikkeet ja soittimet. Mikään ei siis ole turvassa. 

Valitettavasti usein vasta toistuvat murrot ja niistä koituvat kustannukset herättävät taloyhtiöt parantamaan asukkaiden omaisuuden suojaa. Mitä sitten on tehtävissä, että talon turvallisuus paranee?

– Alkajaisiksi on käytävä läpi perinteiset keinot eli huolehdittava lukitusturvallisuudesta ja riittävästä murtosuojauksesta, toteaa neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.

– Jos jotakin on jo tapahtunut ja epäillään, että avaimia on joutunut vääriin käsiin, on lähes ainoa vaihtoehto käytännössä vaihtaa lukot. Elektroninen lukitusjärjestelmä toimii samalla sähköinenä kulunvalvontana ja saattaa auttaa murtojen ja varkauksien selvittelyssä. Sähköisesssä järjestelmässä  voidaan myös helposti poistaa avain, jonka tiedetään olevan kateissa.

Kameravalvonta on tehokeino voroja vastaan

Kameravalvonta on tehokas keino, jolla voi parantaa asukkaiden omaisuuden suojaa ja vähentää taloyhtiölle vahingoista koituvia kustannuksia. Siitä on myös apua rikosten selvittelyssä. Kameravalvonta ei kuitenkaan ole ihan yksinkertainen keino. 

– Taloyhtiön on syytä ottaa huolellisesti selvää siitä, mitä saa kuvata ja missä. Tallenteita ei myöskään saa katsella kuka tahansa.

Taloyhtiön yhteiset ja yleiset tilat – kuten esimerkiksi kellarikäytävät, häkkivarastot ja pyöräsuoja – ovat useimmiten paikkoja, joihin voidaan asentaa kameravalvonta ja jossa saa kuvata ilman asukkaiden suostumusta. Porraskäytävä sen sijaan kuuluu kotirauhan piiriin, samoin asukkaiden yksityisaluetta olevat pihat niihin välittömästi liittyvine rakennuksineen.

Julkisen kotirauhan piiri on säädetty erikseen rikoslain julkisrauhan rikkomista ja törkeää julkisrauhan rikkomista koskevissa säännöksissä.

Kotirauhan ulkopuolelle jäävät kerrostalon ulko-oven ulkopuoliset alueet. Kotirauhan suojaamaa aluetta ei voi omatoimisesti muita sitovasti laajentaa laissa määriteltyä suuremmaksi esimerkiksi asettamalla ”pääsy kielletty” -kylttejä.

– Porraskäytävä on määritelty kotirauhan piiriin kuuluvaksi siksi, että ihmisten on pakko kulkea sen kautta päästäkseen kotiinsa ja sieltä pois. Valvomalla sitä valvotaan ihmisten normaalia kulkemista eikä se ole sallittua. Jos kotiin on pakko kulkea kellarikäytävän kautta tai pyöräkellarin läpi, ei  niissäkään saa kuvata. Sellaisia kulkuväyliä taloyhtiöissä lienee kuitenkin aniharvoin. 

Porraskäytäväänkin voi kameran asentaa, jos kaikki asukkaat antavat siihen kirjallisen suostumuksen, mutta suostumus on  saatava jatkossa uusiltakin asukkaiden vaihtuessa. Se taas tarkoittaa melkoista kyselyrumbaa ja pahimmassa tapauksessa kameroiden poistamista, jos yksikin asukas kieltää kuvaamisen. 

Tallenteiden katselu on tarkoin rajattu

Kameravalvonnan yhteydessä pitää huomioida myös tietosuoja-asiat. Ihmisiä kuvattaessa syntyy henkilörekisteri, johon kohdistuu lukuisia sääntöjä. Kun syntyy tietosuojan alainen rekisteri, pitää myös syntyä jälki siitä, kuka rekisterin alaisia tietoja katsoo ja millä perusteella. Turhan utelias saattaa löytää itsensä leivättömän pöydän äärestä salakatseluun syyllistyneenä. 

Kenellä sitten on oikeus katsoa tallenteita? 

– Käytäntöä on vielä ohuelti ja yksityiskohtaisia ohjeita siitä, miten edetä ei vielä oikein ole. Kun lähdetään varovaisuusperiaate edellä, niin se ryhmä, joka tallenteita saa katsoa, on hyvin pieni. Jokuhan niitä joutuu käsittelemään, mutta lähtökohtaisesti näkisin, että se, jolla on oikeutus katsoa tallenteita, on esitutkintaviranomainen eli siis poliisi. Silloin ei ainakaan synny epäselvyyttä siitä, onko katselu oikeutettua vai ei, sanoo Tapio Haltia. 

Sama asia pätee elektroniseen lukitusjärjestelmään: poliisi on se, jolla on oikeus tarkistaa avainten käyttöä ja selvittää, liittyykö siihen rikosta. 

Polkupyörät varkaiden suosiossa 

Vuonna 2021 poliisin tietoon tuli lähes 22 000 pyörävarkautta. Varkauksien määrä on kääntynyt hienoiseen laskuun, mutta samaan aikaan niistä maksetut vakuutuskorvaukset ovat kasvaneet. Käytetty pyörä on kohtalaisen kysytty, melko helposti varastettava ja rahanarvoinen kulkupeli – ilmankos se kiinnostaa varkaitakin. 

Pyöriä lähti vorojen matkaan melko paljon myös taloyhtiöiden pyöräkellareista ja ulkotelineistä. Pyörä ei siis välttämättä ole pyöräkellarin lukitun oven takana juuri sen paremmassa turvassa kuin ulkonakaan. 

On tietysti selvää, että säilytyspaikasta riippumatta pyörä kannattaa lukita aina huolellisesti järeärakenteisella lukolla, kuten U-lukolla. Mahdollisuuksien mukaan pyörä kannattaa lisäksi kiinnittää rungostaan kiinteään rakenteeseen, esimerkiksi pyörätelineeseen. 

Hankaluus on siinä, että harvassa pyöräkellarissa on kiinteitä rakenteita, joihin pyörän voisi kiinnittää. Useimmissa ei myöskään ole tilaa sellaisten rakentamiseen. Lisäksi pyöräkellarin tai pihan varustaminen moisilla rakenteilla aiheuttaa kustannuksia, joihin kaikki eivät välttämättä ole halukkaita osallistumaan. 

Tärkeää on siis myös pyörän omistajan oma aktiivisuus. Kulkupeli pitää lukita huolella ja mielellään useammalla lukolla ja siitä pitää olla itsellä mahdollisimman paljon tietoa. Jos rikosilmoituksen liitteeksi on laittaa runkonumero, valokuva tai muut erityiset tuntomerkit, niin mahdollisuudet saada takaisin väärille teille ajautunut fillari paranevat huomattavasti.

Pidetään yhdessä huolta

Neuvoja taloyhtiöiden asukkaille
– Harkitse tarkkaan mitä omaisuutta haluat säilyttää kellari- tai ullakkokomerossa.
– Valokuvaa omaisuutesi ja ota mahdolliset tunnisteet, esimerkiksi runkonumero, muistiin.
– Hanki pyörään vahva lukko, kuten U-lukko. Jos mahdollista, lukitse pyörä kiinteään rakenteeseen.
– Lukitse auto huolellisesti. Älä jätä omaisuutta esille.
– Ilmoita havaitsemistasi vioista ja puutteista huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.

Taloyhtiön keinot parempaan omaisuuden suojaamiseen:
– Ovien, lukituksen ja mahdollisesti varastotilojen rakenteiden päivittäminen.
– Näkyvä kameravalvonta.
– Sähköinen kulunvalvonta.
– Piha- sekä muiden yleisten tilojen valaistuksen parantaminen.

Lähteet: kuntaliitto.fi, poliisi.fi, finanssiala.fi

Teksti: Elina Salmi
Kuva: Freepik