Halpa hinta, kalliit vahingot?

Kuva: Pauli Seppälä
lumilippa
Lumilipat aiheuttavat vaaran ohikulkijoille varsinkin, jos ehtivät sulaa ja jäätyä sen jälkeen uudelleen.

Ennakointi on lumenpudotuksessa edullista, sillä lumi on nopeinta pudottaa heti satamisen jälkeen. Pelkkä hinta edellä tekijää ei kannata valita, sillä taitamattomat kädet aiheuttavat katolle kalliit tuhot.

Lumen lapiointi katolta kuulostaa yksinkertaiselta työltä ja sitä se onkin, kunhan tietää, mitä tekee.

Jos työssä huseeraa ammattitaidoton ryhmä hutkimassa kattoa miten sattuu, saattaa keväällä paljastua ikävä yllätys.

– Käymme joka vuosi korjaamassa lumenpudotuksen yhteydessä rikkoutuneita vesikattoja. Katteen rikkoutumista ei välttämättä huomata heti, vaan se ilmenee vuotoina vasta talven jälkeen, kertoo tuotantojohtaja Ari Hoikkala Kerabit Pro Oy:stä.

Rikottujen kattojen joukossa on niin pellistä, tiilistä kuin bitumikermistäkin rakennettuja.

– Kaikki katemateriaalit saa mekaanisesti rikki.

Vaurioiden takana vääriä välineitä ja menetelmiä

Osaamattomat lumenpudottajaporukat rikkovat kattoja sekä virheellisillä menetelmillä että välineillä.

– Joskus ei ole ymmärretty jättää suojakerrosta, eli on nuoltu katto pohjia myöten puhtaaksi liian rajusti. Lunta poistettaessa tulisi jättää lumikerros katon päälle suojaksi. Joskus on yritetty poistaa jäätä hakkaamalla ja hakattu samalla kate rikki, joskus taas on käytetty vääriä välineitä.

Runsaslumisena talvena saattaa tekijöistäkin olla pulaa, varsinkin jos tekijää etsitään viime tingassa. Hoikkala arvioi polkuhinnoittelun olevan kuitenkin tärkein syy siihen, että toistaitoisillekin riittä töitä.

– Edullinen tuntihinnoittelu on yleensä se, mikä houkuttelee. Tilaajan on syytä olla tarkkana. Katon voi rikkoa kuka tahansa, ei hinta sitä ratkaise, mutta vesikattoalan ammattilaiset ymmärtävät parhaiten sen, mitä materiaalia lumen alla on ja mitä se kestää.

Ennakoimalla edullisesti

Tekijöiden ammattitaito on yksi hintatekijä, mutta muitakin on. Tilaajan on syytä katsoa tarkalla silmällä esimerkiksi sitä, onko tarjouksessa huomioitu lumen kuljettamisesta syntyvät kustannukset.

– On tärkeä kysymys, miten lumi hävitetään. Voiko sen kasata tontille vai pitääkö se kuljettaa pois kohteesta? Tämä vaikuttaa todella paljon hintaan.

Lumi on nopeaa pudottaa mahdollisimman pian satamisen jälkeen.

– Pakkaslumi on kevyttä pudottaa. Jos ehditään suojan puolelle ja lumi jäätyy kiinni, poistaminen on paljon työläämpää ja vie aikaa kaksin- tai kolminkertaisesti.

Mitä nopeampaa, sitä halvempaa. Kun taloyhtiö järjestää lumenpudotukset ennakoivasti, päästään työhön käsiksi nopeasti ja kustannukset pysyvät kurissa.

– Usein nähdään, että kun tulee paljon lunta, meille alkaa tulla puheluita vasta siinä vaiheessa. Kiinteistön kannattaa miettiä nämä asiat etukäteen. Ennakoivasti toimimalla työ tulee halvemmaksi. Jos kiinteistöjä on paljon, kannattaa miettiä puitesopimusta, jotta kun lunta tulee, asiat on sovittu pudottajan kanssa valmiiksi.

Ihmisten turvallisuus tärkeintä

Ammattitaidolla tehdyssä lumenpudotuksessa huomioidaan aina työn suorittajien turvallisuus. Vilkas kaupungin keskusta asettaa erilaisia vaatimuksia kuin syrjäinen teollisuushalli, sillä huomioitavana on myös ohikulkijoiden turvallisuus.

Varsinkin harja- ja jossain määrin myös tasakatoille muodostuvat lumilipat ovat ohikulkijoille vaara erityisesti, jos ne pääsevät kovettumaan jääksi. Suomessa on sattunut tällä vuosituhannella useita tapauksia, joissa ohikulkija on menehtynyt katolta pudonneen lumen tai jään vuoksi.

Taloyhtiössä hallituksen tehtävä on asiat niin, että katolta putoava lumi ei aiheuta vaaraa. Tavallisesti käytännön järjestelytyö on siirretty isännöitsijälle ja käytännön pudotustyö lumenpudotuksia tekevälle yritykselle. Jos vahinko kuitenkin sattuu. on mahdollista, että edetään oikeuteen asti selvittämään, onko jokin lenkki ketjussa syyllistynyt laiminlyöntiin.

Niin sanotussa Kuopion jäälohkareturmassa reilut kymmenen vuotta sitten korkein oikeus katsoi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan laiminlyöneen velvollisuuksiaan siinä määrin, että hänet tuomittiin kuolemantuottamuksesta sakkorangaistukseen.

Asia on siis syytä ottaa vakavasti.