Kaikuja raksalta: Kun kamina savuttaa

Ilari_Siekkinen2
Kirjoittaja Ilari Siekkinen on rakennusmestari, joka toimittaa Paikat Kuntoon -tv-ohjelmaa.

Kuinka asumisen lämmityskustannuksiin voidaan vaikuttaa? Asiaan on tietysti useampia ratkaisuja. Aktiivinen hallitus, hereillä oleva osakaskunta ja jämäkkä isännöinti ovat tarpeen, kun kaukolämmön piirissä olevassa asunto-osakeyhtiössä kartoitetaan energia-asioita.

Varmaa on, että vanhan kaukolämpökeskuksen uusiminen vaikuttaa omalta osaltaan energiakulutuksen kustannusten alentamiseen. Lämpökeskuksen uusimisen yhteydessä on syytä myös suorittaa lämmitysverkoston tasapainotus ja säätö sekä mahdollisesti patteriventtiilien uusiminen.

Miten pieni ihminen voi tietää, milloin tällainen toimenpide tulee tehdä? Toimitusjohtaja Ari Elorinne Kiinteistöhallinta Knowtek Oy:stä antaa selkeitä ohjeita ja vinkkejä näihin kysymyksiin.

Seuraavat seikat kertovat lämpökeskuksen toiminnassa olevan selkeitä ongelmia ja vaativat keskuksen uusimista:

1) kun lämpökeskuksessa on selkeitä vuotoja, joka on harvinaisempaa. Tämä seikka on toki helposti havaittavissa.

2) kun lämpöjohtoverkostosta palaavan ja lämpökeskuksesta lähtevän veden lämpötilojen erot ovat huomattavat.

Tämän toiminnan seuranta on yleensä asiantuntevan huoltoliikkeen palveluissa mukana.

Yksi hyvä keino ottaa asioista selvää on suorittaa lämmönjakokeskuksien toimintakatselmuksia, jotka antavat selkeän kuvan vanhan keskuksen vaihtotarpeelle. Tällainen palvelu on tilattavissa.

Kun kamina savuttaa, sieltä ei voi saada tarpeeksi lämpöä ulos. Näinhän on aina ollut ja tämä pätee myös tänäkin päivänä.

Kun lämpökeskuksen on todettu olevan huonokuntoinen ja As Oy on päättänyt uusia sen, kuinka toimitaan?

Lämmönjakokeskuksen uusiminen vaatii asiantuntevan suunnittelun, jolloin on syytä kääntyä asiaan vihkiytyneen suunnittelutoimiston puoleen. Suunnittelulla saadaan määriteltyä muun muassa oikean kokoinen keskus ja siihen liittyvä automatiikka. Lämmönjakokeskuksille voidaan suunnitella erilaisia vaihtoehtoja.

Keskuksen automatiikalle on myös olemassa vaihtoehtoja. Perusautomatiikka on aina mukana suunnittelussa. Lisäksi voidaan asentaa modeemilla toimivia ratkaisuja, jolloin keskuksen toimintaa voidaan seurata esimerkiksi huoltoyhtiön tai isännöinnin tietokannassa.

Lämmönjakokeskuksen uusimisen yhteydessä on usein tarpeen kunnostaa myös lämmönjakohuone. Vanhan kaminan purkamisen jälkeen tila saattaa olla remontin tarpeessa. Yleensä huoneen pintarakenteet kunnostetaan ja valaistusta parannetaan.

Vanhan keskuksen purkamisen yhteydessä koko tilasta poistetaan alan liikkeen toimesta myös asbestipitoiset eristeet.

Lämmönjakokeskuksen urakkatarjouspyynnöt tulee toimittaa alan asiantunteville LVI-urakoitsijoille, jotka toimittavat paketin avaimet käteen -periaatteella.

Lämmönjakokeskuksia voi uusia ympäri vuoden. Yleinen käsitys on, että työ täytyy tehdä lämmityskauden ulkopuolella. Talviaikana uusiminen voi olla jopa edullisempaa. Hyvin valmisteltu remontti ei aiheuta haitallista vesikatkosta kiinteistössä. Puhutaan vain muutamien tuntien tauosta, jolla ei ole vaikutusta asumismukavuuteen.

Kun uusi pannu on asennettu, kiinteistössä suoritetaan lämmitysverkoston perussäätö ilmauksineen. On suositeltavaa asentaa lämmönjakokeskuksen yhteyteen laitteisto, joka ilmaa verkoston automaattisesti alipaineisesti. Perinteinen pattereiden ilmaukseen liittyvä rumba jää tällöin pois.

Miksi patterini on ylhäältä kylmä ja alhaalta lämmin? Tuttu joka syksyinen kysymys, jolle ei loppua näy. Ari Elorinteellä on asiaan kuitenkin ohjeistus: Oikeat säädöt lämpökäyriin ajavat oikean lämpöistä vettä verkostoon, jolla saadaan kiertoa tasaisesti jokaiseen patteriin. Tällaisen verkostoveden lämpötila on alhaisempi. Kun verkostossa oleva vesi on liian lämmintä, se aiheuttaa patteriin huomattavan lämpötilaeron. Tämä toimenpide vaatii hieman työtä ja tutkimusta, jotta oikeat käyrät ja kierrot saadaan aikaiseksi. Kannattaa kuitenkin paneutua aiheeseen, jotta syksyiset puhelinsoitot vältetään.

Lämmitysverkoston perussäätö liittyy myös osaltaan energia-avustuksen piiriin. Ikkunaremontin yhteydessä saatavaan energia-avustukseen vaaditaan iv-nuohous ja lämmitysverkoston perussäätö. Lisäksi lämpötilojen mittauksen yhteydessä – samoin kuin ikkunaremontin jälkeen – on suositeltavaa suorittaa lämpökamerakuvaus mahdollisten lämpövuotojen löytämiseksi.

Kirjoittaja työskentelee työpäällikkönä Näsin Vesijohtoliike Oy:ssä ja toimittaa Paikat Kuntoon -tv-ohjelmaa.