Kuva: Callidus Oy
Asuntoruukki Oy:n käyttämä maalämpöjärjestelmä on etävalvottavissa kaikkialla, missä on internetyhteys.
Maalämpö on alkanut muutaman viimeisimmän vuoden aikana vallata jalansijaa suurissa kiinteistöissä. Ruukkilainen kiinteistönomistaja on huomannut, että maalämmön kytkeminen internetin kautta käytettävään etävalvontaan järkevöittää työtä. Etävalvonta tehostaa säätöjen hakemista, nopeuttaa vikojen etsimistä ja helpottaa energiankulutuksen seurantaa.
Pohjois-Pohjanmaalla Siikajoen Ruukissa sijaitseva Asuntoruukki Oy on vuokraustoimintaa harjoittava yhtiö, joka omistaa noin 120 asuinhuoneistoa Ivalon ja Joensuun väliltä. Pääosa kiinteistöistä on paritaloja. Vuosien mittaan oli käynyt selväksi, että suurihävikkiseen aluelämpöverkkoon kytkettyjen rakennusten energiankulutus oli kestämättömällä tasolla ja jotain oli tehtävä.
Vuoden 2011 aikana huoneistoista 94 kappaletta siirrettiin maalämpöön. Asuntoruukki päätyi kilpailutuksessaan eri alueilla kaikkiaan neljän eri laitevalmistajan ratkaisuihin.
Kaikkiin laitteistoihin olisi saanut etävalvontaominaisuudet lisävarusteena, mutta vain yhden valmistajan pumpuissa ne olivat vakiona. Kustannussyistä lisävarusteita ei hankittu, joten Asuntoruukin ainoat etävalvottavat maalämpöpumput ovat kolme Alpha-InnoTecin laitetta: Kajaanissa yksi kiinteistöpumppu hoitaa viiden paritalon lämmityksen, Ivalossa taas yksi pumppu vastaa kahden paritalon ja toinen pumppu yhden rivitalon lämmityksestä.
Riippumattomuutta kilometreistä
Vaikka Asuntoruukki omistaa kiinteistöjä ympäri maan, niiden kaikkien hallinnointi hoidetaan Ruukista käsin. Tämän vuoksi etävalvonta on osoittautunut kullan arvoiseksi ominaisuudeksi.
Asuntoruukin toimitusjohtaja Kauko Lehto pystyy seuraamaan etävalvonnalla varustettujen maalämpöjärjestelmien toimintaa konttoriltaan tai mistä vain, missä on internetyhteydellä varustettu tietokone.
Hän kertoo ottaneensa etävalvonnan tietojen perusteella huoltoon yhteyttä pariin otteeseen pian asennuksen jälkeen.
– Putkistoon oli jäänyt asennusvaiheessa ilmakuplia, mikä aiheutti matalapainehälytyksiä. Toisessa tapauksessa vaihtoventtiiliin oli jäänyt väärät asetusarvot ja se aiheutti kummittelua.
Vaikka asennuksen jälkihoidon jälkeen ongelmia ei ole ollut, Lehto kertoo vilkaisevansa järjestelmästä ulkolämpötilat ja menovesien lämpötilat muutaman päivän välein. Etävalvonnan kautta pysyy jatkuvasti kärryillä energiankulutuksesta.
– Saan järjestelmästä pumpun käyttötunnit ja energiankulutuksen. Otan ne kuukausittain ylös taulukkoon ja pidän energiankulutusseurantaa.
Asiakas tukee huoltoa
Tuotepääällikkö Jukka Puurunen Alpha-InnoTec-lämpöpumppuja maahantuovasta Callidus Oy:stä sanoo, että Lehdon kaltainen lämpöpumppunsa toiminnasta kiinnostunut asiakas on jälkimarkkinoinnille korvaamaton apu. Asiakkaan tehtävä ei ole tehdä huollon töitä, mutta hänellä on usein mahdollisuus omistaa etävalvontaan aikaa enemmän kuin kenelläkään muulla.
Jos asiakas ei ole seurannasta kiinnostunut, seurantapalvelut voi myös ostaa. Useimpien taloyhtiöiden hallituksista löytyy kuitenkin aktiivi, jolle energiankulutuksen seuraaminen on eräänlainen harrastus. Myös isännöitsijä voi niin halutessaan seurata kaikkien isännöimiensä, etävalvontaan liitettyjen kiinteistöjen energiankulutusta toimistoltaan käsin.
Etävalvontaa käytetään selainpohjaisella sovelluksella. Käyttö ei edellytä pellepelottoman taitoja sen enempää kuin sähköpostin lähettäminen.
– Järjestelmää käyttämään päässeet tavalliset ihmiset ovat mieltäneet sen helpoksi, sanoo Puurunen.
Eri käyttäjille eri oikeudet
Alpha-InnoTecin järjestelmässä eri käyttäjillä on eritasoisia etävalvontaoikeuksia. Pumpun omistaja tai vastaava maallikkokäyttäjä voi käyttää rajattua ominaisuuspakettia, esimerkiksi säätää lämpöä ja asettaa ajastuksia. Huoltoliikkeellä on loppukäyttäjää laajemmat, maahantuojalla huoltoliikettä laajemmat ja lopulta tehtaalla vielä maahantuojaakin laajemmat käyttöoikeudet.
Etähallintaan saa yhteyden mobiililaitteilla tai tietokoneella LAN-lähiverkon tai internetin välityksellä. Lisämaksusta laitteeseen on saatavissa myös BACnet-standardia tukeva kiinteistöväylä.
Etävalvonta ei tarkoita, että lämpöpumpun toimintaa tarvitsisi päivystää valvomossa kuin paperikonetta. Järjestelmä lähettää tarvittaessa hälytyksen sähköpostiin tai kännykkään.
– Pumppu lähettää etävalvontapalvelimelle tietoja säädetyin väliajoin, lähes reaaliaikaisesti. Hälytykset lähetetään internetin kautta ja edelleen sähköpostitse tai tekstiviestitse, selventää Puurunen.
Hukkareissut vähenevät
Monenlaisten laitteiden korjaajille on tuttu ongelma, että asiakas kuvailee toimintahäiriön ja kun korjaaja saapuu paikalle, laite toimii moitteetta. Korjaaja lähtee ja vika uusiutuu, ja kun korjaaja kohta palaa, vika on jälleen kadonnut. Etävalvontaan kuuluv a tiedon keruu helpottaa juuri satunnaisiin toimintahäiriöihin liittyvissä tilanteissa.
Etävalvonta tarjoaa laitteen nykyiseen ja aiempaan toimintaan portaalin kaikkialla. Aikaa ja rahaa säästyy, kun korjaaja voi todentaa vian etävalvonnan kautta, ottaa tarvittavat varaosat mukaan ja ajaa korjaamaan vian.
Puurunen sanoo, että etävalvonta helpottaa paitsi loppukäyttäjän, myös huollon toimintaa. Etävalvonta antaa turvaa niillekin, jotka eivät sitä itse käytä.
– Etäseurannan kautta vianetsintä ja ammattimaiset analyysipalvelut nousevat uudelle tasolle. Ongelmatilanteet ja viat voidaan analysoida ennalta ja paikan päällä kohteessa tehdään oikeita asioita. Hukkakäynnit ja kokeiluluonteiset korjaukset vähenevät.
– Koen tärkeäksi, että pystymme seuraamaan huollon kanssa samaa näkymää. Tämä helpottaa ongelmasta keskustelua, jos joudumme ottamaan yhteyden huoltoon, lisää Lehto.
Säädöt ripeästi kohdilleen
Maalämpö on teknisesti monimutkaisempi järjestelmä kuin esimerkiksi öljy tai suorasähkö. Lehto kertoo huomanneensa, että järjestelmän toimintaa kannattaa seurata. Maalämmön automatiikka on järjestetty siten, että häiriön iskiessä järjestelmä turvautuu varajärjestelmän virkaa toimittavaan sähköön. Silloin ekologinen ja energiapihi lämmitysmuoto muuttuu tilapäisesti kalliiksi suorasähkölämmitysjärjestelmä.
– Jos häiriövalo palaa 600 kilometrin päässä Ruukista Ivalossa, ei sitä ole kukaan heti katsomassa vaan energiaa kuluu hukkaan, tuumaa Lehto.
Etävalvonnan ansiosta toimintahäiriö huomataan nopeasti.
Maalämpöön siirrytään yleensä energialaskun leikkaamiseksi. Paraskaan pumppu säntillisesti asennettuna ei riitä, jos sitä ei säädetä toimimaan optimaalisesti.
Ilman etävalvontaa oikeiden lämpötila-asetusten hakeminen jää helposti puolitiehen.
– Ilman etäseurantaa laitteet asennetaan paikallaan ja säädetään riittävän hyvälle tasolle, mikä ei välttämättä ole optimaalista. Etäseuranta nopeuttaa asetusten löytämistä merkittävästi. Vasteajat ovat päiviä siinä missä ennen meni kuukausia tai vuosia, sanoo Puurunen.
Kannattaa tietää, mitä ostaa
Lämpöpumppuala on kasvanut Suomessa tällä vuosituhannella räjähdysmäisesti. Jotkin toimijat ovat lähteneet bisnekseen pikavoitot mielessään ja julkisuudessa on aika ajoin puitu alan nopean kasvun aiheuttamia laatuongelmia.
Nuoren alan ongelmat eivät liity vain myyjien osaamiseen. Myös ostajilla on opittavaa. Talotekniikan ammattilaiset oppivat vuosikymmenten mittaan tietämään, mitä öljypolttimelta tulee vaatia. Nyt moni ammattimainen ostaja, saati sitten maallikko, ei tunne lämpöpumppujen ominaisuuksia syvällisesti.
Etävalvonta on esimerkki ominaisuudesta, joka hautautuu helposti lisävarustelistan syövereihin mutta jonka moni ostaja tahtoisi laitteistoonsa, kun vain osaisi sitä pyytää. Kannattaa huomioida asia tarjouspyynnössä. On syytä selvittää vähintään se, onko laitteistossa jälkiasennusvalmius etävalvontaa varten.
Esimerkiksi pari keskikokoista kerrostaloa käsittävän kiinteistön maalämpöjärjestelmän hinta liikkuu viisinumeroisissa euromäärissä, joten valmiiksi vanhentunutta teknologiaa ei ole syytä hankkia.
Kaksi esimerkkitapausta
Varatoimitusjohtaja Kimmo Pihlman Callidus Oy:stä kertoo kaksi esimerkkiä etävalvonnan toiminnasta:
Tapaus 1
– Rovaniemellä sijaitseva kiinteistölämpöpumppu lähetti virheilmoituksen asiakkaan kännykkään. Tämä soitti huoltoliikkeeseen ja kysyi, mistä on kyse. Tien päällä ollut huoltomies pysähtyi katsomaan kannettavalta tietokoneeltaan pumpun käyntihistorian parilta viimeisimmältä päivältä. Lämpökäyttäytymisen perusteella hän saattoi todeta, että kyseessä oli anturivika. Uusi anturi oli seuraavana päivänä Rovaniemellä ja paikallinen huoltoliike kävi asentamassa sen paikoilleen. Satunnainen anturivika on sen luonteinen, että välttämättä se ei ilmene paikan päällä. Ilman etävalvontaa huoltomies olisi joutunut mahdollisesti tekemään useita turhia matkoja paikan päälle.
Tapaus 2
– Maalämpöpumppu asennettiin omakotitaloon normaalisti ja kaikki vaikutti toimivan kunnolla. Asentaja poistui paikalta ja asiakas jäi tyytyväisenä lämpimään taloonsa. Asentaja suoritti kuitenkin vielä myöhemmin rutiinitarkistuksen etävalvonnan kautta ja huomasi, että lämmin käyttövesi oli suhteellisen kuumaa, mutta kompressori ei ollut tehnyt käyttövettä lainkaan. Yksinkertainen johtopäätös oli, että varaajan sähkövastukset olivat unohtuneet manuaalisesti päälle. Asentaja soitti asiakkaalle ja kehotti napsauttamaan vastukset automaattiasentoon. Ilman etävalvontaa asia olisi huomattu kenties vasta kuukausien kuluttua tasaussähkölaskussa ja talo olisi lämmennyt osittain koko talven sähköllä.