Pestäänhän autojakin

Kuva: Delete Puhdistuspalvelut Oy
julkisivupesu
Nostokaluston käyttö nopeuttaa julkisivupesua.

Ihmiset pesevät säännöllisesti autot puhtaiksi kurasta, miksei siis kiinteistöjäkin. Talon kaikkien viiden julkisivupinnan pesu on järkevää liittää osaksi huoltorutiineja. Viiden? Kyllä – se viides on katto.

Pesu on perustavanlaatuinen huoltotoimenpide koko lailla kaikessa ihmisen toiminnassa. Tähän nähden on yllättävää, että pesusta ei ole vielä muodostunut itsestäänselvää kohtaa taloyhtiöiden julkisivujen huolto-ohjelmaan.

Tampereen toimipisteen johtaja Juha Järvi valtakunnallisesti toimivasta Delete Puhdistuspalvelut Oy:stä (yritys käsittää lukuisia aiemmin eri nimillä tunnettuja alan toimijoita, mm. Was-ste Oy:n) ottaa vertailuun pääkaupunkiseudun ja Pirkanmaan pesukulttuurit. Hän toteaa, että vaikka esimerkiksi Tampereen Hämeenkadun varrella on jo kolme hänen edustamansa yrityksen pesemää kiinteistöä, pääkaupunkiseutu kulkee kehityksessä edellä.

– Pääkaupunkiseudulla pesupalveluita on tarjottu pitkään ja siellä niistä ollaan melko hyvin tietoisia. Pirkanmaalla julkisivupesu on vieraampi ajatus ja markkinat kasvavat, sanoo Järvi.

Korvaa joskus maalauksen

On arvailujen varassa, miten monta kuran, pölyn, itiöiden ja muun lian peittämää julkisivua Suomessa on vuosien varrella maalattu, vaikka pelkkä pesu olisi riittänyt. Järvi kertoo, että toisinaan on ilmennyt tapauksia, joissa pesuryhmä on tilattu valmistelemaan julkisivut maalausta varten, mutta pinttyneen likakerroksen alta onkin löytynyt edustava maalipinta.

– Ei voi sanoa, että olisi päälinja, että peseminen korvaisi maalaamisen, mutta joskus on käynyt näinkin. On tapauksia, joissa on päätetty maalaamisesta eikä ole selvitetty, onko maali kulunut vai likainen. Pesun jälkeen on todettu, ettei maalaamista tarvita.

Kuumuuden, pesuaineen ja paineen kolmiyhteys

Kaikki julkisivu- ja vesikatemateriaalit ovat pestävissä. Pesijän ammattitaito on olennaista, sillä eri materiaalit vaativat erilaisia otteita.

– Pesu muodostuu kuumuuden, pesuaineen ja paineen kolmiyhteydestä. Ne on hallittava oikein, jotta lopputulos on puhdas mutta ei vahingoiteta maali- tai rakennepintaa.

Pesun ensimmäisessä vaiheessa pestään suurimmat liat pois vesipesulla.

– Julkisivupesun kulmakivet ovat kuuma vesi ja sopiva määrä painetta. Jotkin pinnat puhdistuvat pelkästään näillä välineillä.

Useimmiten tarvitaan kuitenkin myös toinen pesu pesuaineella.

– Valtaosin julkisivuihin käytetään emäksisiä pesuaineita, mutta esimerkiksi luonnonkivijulkisivuihin tarvitaan hapanta ainetta.

Erityisen likaisissa kohteissa tarvitaan mekaaninen puhdistus harjalla.

Pesun päättää aina loppupesu kuumalla vedellä.

Suojaus täydentää pesun

Varsinkin kivipintojen pesuun on yleensä järkevää yhdistää myös suojauskäsittely. Se pidentää julkisivun pesuväliä ja elinkaarta. Näissä niin sanotuissa impregnointikäsittelyissä levitetään pesun jälkeen suoja-aine, joka imeytyy syvälle kiviaineksen huokosiin ja suojaa sen pakkasrapautumiselta, sammal- ja jäkäläkasvustolta ja muilta rasituksilta.

Suojauskäsittelyt ovat tulleet markkinoille kattojen kautta, mutta samat menetelmät soveltuvat yhtä lailla vertikaalisten julkisivujen suojaukseen. Pesujen ja suojauskäsittelyn näkökulmasta kiinteistössä ei ole neljää julkisivupintaa vaan viisi.

– Julkisivujen ja katon kunnospitoa kannattaa suunnitella yhtenä kokonaisuutena. Niiden hoitoon soveltuvat samat pesu- ja suojausmenetelmät.

Hinta muutama euro neliöltä

Pesun neliöhinta asettuu Järven mukaan normaalisti 3–5 euroon (ennen alv:tä), mikä on murto-osa esimerkiksi maalaukseen verrattuna.

Hintaan vaikuttavat talon koko, luoksepäästävyys nostinkalustolla, julkisivujen materiaali, käytettävät pesuaineet ja mahdollisen mekaanisen puhdistusvaiheen tarve. Keskeinen tekijä on luonnollisesti se, miten likainen rakennus on.

Esimerkiksi kolmirappuisen, viisikerroksisen kiinteistön pestävä pinta-ala on yleensä 1 800 neliön luokkaa.

– Tällaisen kohteen pesu kestää viikon tai ehkä hieman alle.

Neljän euron neliöhinnalla hinta asettuu 6 000 euron tienoille. Jos talossa on neljä huoneistoa kerrosta kohti, asuntoja on 60. Näin ollen pesun karkeaksi hintaluokaksi voidaan laskea 100 euroa keskikokoista asuntoa kohti.

Suojauskäsittely maksaa suunnilleen saman verran kuin pesu.

Mielekäs pesuväli vaihtelee huomattavasti paikallisten olosuhteiden mukaan. Järvi sanoo, että karkea nyrkkisääntö on pesu viiden vuoden välein.

– Joskus ei ole järkeä pestä niin usein, joskus taas kannattaa pestä useamminkin. Likaantumiseen vaikuttavat esimerkiksi liikenteen ja kasvuston läheisyys.

Julkisivupesun vaiheet

  1. Suurimpien likojen poisto kuumalla vedellä ja paineella
  2. Pesuaineen levittäminen (tarvittaessa)
  3. Mekaaninen pesu harjalla (tarvittaessa)
  4. Loppupesu kuumalla vedellä