Kuva: stock.xchng.com/Ayla87
Lumiesteet tulee kiristää vuosittain. Tämä ja muut katon talveen valmistamiseen liittyvät asiat hoituvat kattoammattilaisen tekemässä syyshuollossa.
Tiesitkö, että katon lumiesteet tulee kiristää vuosittain? Syyshuolto varmistaa, että kiinteistön katto on valmis talven rasituksiin.
Lehtien pudottua on oikea aika valmistella katto tulevaa talvea varten. Yksi syyshuollon tärkeimmistä asioista on tarkastaa lumiesteiden ja muiden kattoturvatuotteiden kunto.
– Puutteellisia lumiesteitä näkee vielä hyvin paljon. On lankkua ja yksinkertaista putkiestettä, jotka eivät riitä pidättelemään lumimassoja, kertoo myyntijohtaja Eero Lahtinen Kattotutka Oy:stä.
Vaikka katolle olisi ruuvattu upouudet lumiesteet vastikään, ylläpitoa ei saa sivuuttaa. Useimpien lumiesteiden takuuehdoissa edellytetään vuosittaista kiristämistä.
Jos löystyneet esteet tulevat lumen mukana alas, syy ei ole tuotteessa vaan käyttäjän laiminlyönnissä.
– Talvella on pakkasta jopa yli 30 astetta, kesällä auringossa taas kymmeniä asteita lämmintä. Lämpölaajenemisen lisäksi myös myrskyt ja painavat lumimassat löystyttävät esteitä.
Roskat pois
Katon keskeisin funktio on suojata rakennus vedeltä. Syyshuollossa katolta poistetaan epäpuhtaudet, jotka haittaavat sadevesijärjestelmän toimintaa.
– Varsinkin jos kiinteistön ympärillä on runsaasti kasvillisuutta, lehdet ja muut roskat kertyvät kouruihin, kattokaivoihin ja muualle sadevesijärjestelmään. Ne on puhdistettava, jotta vesi pääsee virtaamaan suunnitellusti.
Sadevesijärjestelmän lisäksi kate, läpiviennit, saumat, tiivistykset ja muut katon yksityiskohdat tarkastetaan silmämääräisesti mekaanisten vaurioiden ja muiden epäkohtien varalta.
Joissain kiinteistöissä on jäätymistä vastaan lämmityskaapelit sadevesijärjestelmissä ja katolla. Myös niiden toimintakunnon varmistaminen kuuluu syyshuoltorutiineihin.
Uusikin katto tarvitsee huoltoa
Lahtinen kertoo yhä useamman taloyhtiön siirtäneen kattonsa huollon kattoalan erikoisliikkeen tehtäväksi. Jos katon kunnon tarkkailu on kirjattu ylimalkaisesti kiinteistöhuoltoyhtiön kanssa tehtyyn sopimukseen, vuotuiset määräaikaishuollot saattavat unohtua.
– Perinteisin syy huoltojen laiminlyönnille on niinkin yksinkertainen, että katto ei näy alas. Kun se on poissa silmistä, se on myös poissa mielestä. Toinen tavallinen syy huollon jäämiselle on, että katolla liikkuminen on tottumattomalle vaarallista, jos turvavälineet ja tietämys eivät ole kunnossa.
Katon sopiva huoltoväli on viime kädessä yksilöllinen ja riippuu kiinteistön paikallisista olosuhteista. Lahtisen mukaan useimmille katoille sopiva huoltotahti on kahdesti vuodessa. Syyshuoltoa täydentää keväthuolto, jossa tarkastetaan katon kunto talven jäljiltä ja kartoitetaan korjaustarve kesäksi.
Lahtinen muistuttaa, että kattoremontti ei anna vapautusta huolloista.
– Joskus törmää ajatukseen, että uusi katto kestäisi vuosikymmenen tai pari ilman huoltoa. Näin asia ei ole, vaan uusi katto tarvitsee huoltamista siinä missä vanhakin.
Lumet alas hallitusti
Viime vuosina on sattunut perä perää useita runsaslumisia talvia. Lumenpudotustöitä on riittänyt ja alan kapasiteetti on ollut tiukoilla. Lunta pudottamaan on hälytetty jokainen osaava tekijä, ja joku osaamatonkin on saattanut saada keikkaa hoitaakseen.
– Ammattitaidottoman lumenpudotuksen aiheuttamat vauriot tulevat esiin keväällä. Olemme joutuneet korjaamaan niitä jonkin verran. Lunta on kolattu pintaa myöden, vaikka katolle kuuluu jättää riittävä suojakerros. Myös oikeiden työkalujen käyttö on tärkeää. Välillä näkee käytettävän jos jonkinlaista teräasetta, jolla lyömällä paitsi jäät lähtevät, rikotaan myös kate, sanoo Eero Lahtinen.
Kymmenen vuotta sitten Kuopiossa mies kuoli suuren jäälohkareen pudottua kerrostalon katolta hänen päähänsä. Tapaus eteni aina korkeimpaan oikeuteen, jossa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja sai tuomion kuolemantuottamuksesta.
Viime vuosina vastaavanlaisia onnettomuuksia on sattunut useita. Isännöintiliiton lakiasiantuntija Marina Furuhjelm muistuttaa, että taloyhtiön velvollisuus on huolehtia kiinteistön turvallisuudesta.
Oikeudellisen vastuun lisäksi on myös yhteisvastuu
Hallituksen – tai käytännössä isännöinnin, jolle tehtävät on yleensä siirretty – tulee järjestää lumien pudotus. Tavallisesti asia hoidetaan palkkaamalla huoltoyhtiö tai vastaava taho tekemään käytännön työ.
– Jos kaikesta huolimatta jotain tapahtuu, lähdetään selvittämään, onko kyseessä puhdas tapaturma vai laiminlöikö joku velvollisuutensa. Yksi tarkastelunäkökulma tuoreimmissa tapauksissa on ollut, onko huoltoliike jättänyt täyttämättä sopimuksensa velvoitteet. Toinen mahdollisuus on, että taloyhtiö ei ole ostanut riittävää palvelua. Yhtiökokouksen tulee myöntää riittävästi varoja, jotta voidaan ostaa riittävän laajat palvelut huoltoliikkeeltä tai muulta lumenpudotuksen hoitavalta yritykseltä, sanoo Furuhjelm.
Furuhjelm nostaa esiin myös asukkaiden roolin. Tarkkaavaisuus voi säästää ihmishengen.
– Isännöitsijä ei ole paikalla taloyhtiössä ja huoltoliikekin käy kiinteistöllä ehkä kerran päivässä tai mitä sopimus edellyttääkään. Hallituksen jäsenet ja muut asukkaat voisivat tarkkailla tilannetta ja ottaa yhteyttä isännöitsijään tai huoltoliikkeeseen, jos huomaavat vaaratilanteen. He eivät ole oikeudellisessa vastuussa, mutta tämä on yhteisvastuullisuutta.
Kattohuollossa huomioitavaa
Vesikate
- irtonaisten roskien poisto katteelta
- kiinnitysten tarkastus pistokokein
- pinnoitteen tarkastus
- mekaanisten vaurioiden tarkastus
- saumojen ja tiivistysten tarkastus silmämääräisesti
Läpiviennit
- juurien tarkastus silmämääräisesti
- kiinnitysten tarkastus
- pinnoitteen tarkastus
- tiivistysten tarkastus
- mekaanisten vaurioiden tarkastus
Turvavarusteet
- toiminnan tarkastus
- kiinnitysten tarkastus
- pinnoitteen tarkastus
- mekaanisten vaurioiden tarkastus
Suojapellitykset
- kiinnitysten tarkastus
- pinnoitteen tarkastus
- tiivistysten tarkastus
- mekaanisten vaurioiden tarkastus
Vesikourut
- vesikourujen puhdistus
- kiinnitysten tarkastus
- pinnoitteen tarkastus
- mekaanisten vaurioiden tarkastus
- sulatuskaapeleiden tarkastus silmämääräisesti
Syöksytorvet
- kiinnitysten tarkastus
- pinnoitteen tarkastus
- saumojen tarkastus
- mekaanisten vaurioiden tarkastus
Yläpohja
- mahdollisten vuotojen havainnointi
- aluskatteen silmämääräinen tarkastus
Lähde: Kattotutka Oy