Rahamylly täytti vuoden

Kuva: Pauli Seppälä
Kompura
Samuel Siivonen (vas.) ja Stefan Storlund IVT Center Tampereesta toimittivat lämpöpumpun As Oy Elvalanrinteeseen. Isännöitsijä Jorma Vuorisen mukaan asukkaita kiinnosti, mihin porakaivot tulevat. Niistä ei jäänyt muistoksi kuin puolen metrin syvyinen kokoomakaivo. Kuvassa on mukana myös IVT Centerissä työharjoittelussa ollut 15-vuotias koululainen Simo Rauhala, jolla varmasti riittää lämpöpumppujen kanssa tekemistä aikuisena, jos hän päättää alalle ryhtyä.

Asunto-osakeyhtiö Elvalanrinteessä haluttiin lämmityskulut kuriin ja vaihdettiin öljystä maalämpöön kesän korvalla vuonna 2009. Maalämpöjärjestelmän täyttäessä vuoden on aika katsoa, miten on käynyt. Tulos on, että 16 huoneen rivitaloyhtiön lämmityskulut ovat pudonneet noin 16 500 eurolla.

Ensimmäisen vuotensa aikana Elvalanrinteen maalämmitysjärjestelmä kulutti sähköä noin 90 000 kilowattitunnin edestä. Viimeisimmän vuoden sähkön hintaa varsin tarkkaan kuvaavalla 10 sentin kilowattituntihinnalla energiakustannuksiksi tulee 9 000 euroa.

Lämmitysöljyä paloi viime vuoden kevääseen asti noin 32 000 litraa vuodessa. Öljy- ja kaasualan keskusliiton tilastojen mukaan öljyn hinta on sahannut pari viimeisintä vuotta 102,5 ja 52,2 sentin välillä litralta.

Elvalanrinteen maalämpöjärjestelmän täyttäessä vuoden viimeisin hintatieto on toukokuinen 79,7 senttiä. Sen perusteella laskettuna öljyä paloi noin 25 500 eurolla vuodessa.

Elon laskuopin mukaan maalämpö on laskenut energialaskua noin 16 500 eurolla vuodessa.

Maalämpöjärjestelmän investointikustannukset olivat noin 150 000 euroa. Tästä valtio maksoi 15 prosenttia energia-avustuksena.

Vaikka avustuksia ja öljylämmitysjärjestelmän hintaa ei huomioitaisi, kuoletusaika asettuu 150 000 / 16 500 = 9 vuoteen.

Toinen vuosi parempi

Tosiasiassa öljylämmitysjärjestelmäkään ei tietenkään ole ilmainen. Jos yksinkertaistamisen vuoksi arvioidaan järjestelmien elinkaaret yhtä pitkiksi, öljylämmityksen arvo 10 000 euroksi ja huomioidaan myös energia-avustus, kuoletusaika on enää 7 vuoden tietämillä.

– Maalämpöjärjestelmät maksetaan taloyhtiöissä pääsääntöisesti 4–8 vuodessa hieman laskentatavasta riippuen, vahvistaa myyntijohtaja Stefan Storlund Elvalanrinteen maalämpöjärjestelmän toimittaneesta IVT Center Tampereesta.

Öljylämmitys on säädetty tyypillisesti niin, että lämmitysverkkoon päästetään turhankin kuumaa vettä ja lämpötila väännetään kohdalleen asuntojen termostaateilla.

Maalämmitysjärjestelmä taas pyritään säätämään siten, että kunkin asunnon lämpötila on sopiva kaikkien termostaattien ollessa auki.

Maalämmön ensimmäinen vuosi onkin usein optimaalisten säätöjen hakemista. Niiden löydyttyä kulutuksen voi olettaa toisena vuotena vielä laskevan.

Elvalanrinteessä isännöitsijä ja hallituksen jäsen Jorma Vuorinen on tehnyt säätötyöt enimmäkseen itse.

– Olenhan minä lukutaitoinen ja osaan painaa nappia. Tarvittaessa soitan IVT:lle ja sieltä kerrotaan tarkempia ohjeita, tuumaa Vuorinen.

Eroon lämpöyhtiöstä

Vuorinen kertoo, että juuri säästö lämmityskuluissa oli ykkösmotiivi energiamuodon vaihtamiselle.

– Kaksi vuotta sitten kesällä maksoimme öljystä lähes euron litralta. Se antoi pontta ja potkaisi asiaa eteenpäin, hän kertoo.

Päätös maalämpöinvestoinnista meni Elvalanrinteessä vaivatta läpi.

Kaukolämpömahdollisuus oli jo aiemmin selvitetty ja huonoksi haivattu.

– Sijaitsemme liian kaukana kaukolämpöverkon päästä. Meidän olisi pitänyt kaivaa putkea 700 metriä keskelle katua omaan laskuumme, joten se vaihtoehto jätettiin pois laskuista.

Toinen motiivi oli halu päästä eroon lämpöyhtiöstä. Ennen maalämpöön siirtymistä Elvalanrinne oli järjestänyt öljylämmityksensä yhdessä naapuritaloyhtiöiden Elvalanrannan ja Elvalanpuiston kanssa lämpöyhtiön kautta.

– Lämmön jakaumasta ja kustannusten jaosta ei olla taloyhtiöiden kesken yksimielisiä koskaan. Lisäksi pienessä lämpöyhtiössä on samat kiinteät kustannukset kuin isommassakin yhtiössä ja ne jakautuvat pienen ihmismäärän kesken. Järjestely tulee kalliiksi, pohtii Vuorinen.

Myös As Oy Elvalanpuisto on siirtynyt maalämpöön. As Oy Elvalanrannassa vastaavaa hanketta valmistellaan.

Uudisraivaamisesta arkea

Viime aikoihin asti uutinen taloyhtiön siirtymisestä maalämpöön on ollut uutinen pioneerityöstä.

Tilanne on kuitenkin muuttunut nopeasti. Maalämpöön siirtyminen alkaa olla taloyhtiöissä arkinen asia. Yksin IVT Center on urakoinut pelkästään Pirkanmaan alueella kymmeniä taloyhtiökohteita.

– Tälläkin hetkellä mapissa on kolmisenkymmentä tarjousta, joista saadaan päätös lähiaikoina. Ruotsista on konkreettista kokemusta isoista maalämpökohteista jo kolmisenkymmentä vuotta, mutta nyt kun sitä alkaa olla Suomessakin, moni uskaltaa seurata perässä, toteaa Storlund.

Taloyhtiöiden uudistuksissa kyse on usein ihmisissä luontaisesti piilevän muutosvastarinnan voittamisesta. Kaikki tuntematon vaikuttaa pelottavalta.

Niin kuin porakaivo. Voikohan sinne lapsi pudota?

– Yksi osakkaiden yleisimmistä kysymyksistä oli, mihin reiät laitetaan. Niin kuin huomaat, kukaan ei niitä edes näe, sanoo Vuorinen osoittaen nurmea, jonka alla porakaivot ovat kuin eivät olisikaan.