Selviytymisopas on putkiremonttiasukkaan pelastus

Kuva: Pauli Seppälä
Putkiremonttiopas
Ilari Siekkinen kirjoitti selviytymisoppaan putkiremonttitalon asukkaille.

40 prosenttia suomalaisista asuu kerrostalossa, putkiremontti on kerrostalon puhuttavin projekti ja valtaosa Suomen kerrostaloista on putkiremontti-iässä. Tämän yhtälön perusteella on yllättävää, miten vähän asukasnäkökulmasta pohdittua putkiremonttitietoutta on saatavilla. Tiettävästi ainoa maallikoille suunnattu putkiremonttiteos on tv:n Paikan kuntoon -ohjelmastakin tutun Ilari Siekkisen kirjoittama Putkiremontti – Asukkaan selviytymisopas.

Urakoitsijalle tai isännöitsijöille linjasaneeraus on arkipäivää. Sen sijaan asukkaan elämässä putkiremontti tapaa olla ainutkertainen juttu. Näin ollen putkiremonttitalo pullistelee ihmisistä, joiden sivistys aihepiiristä rajoittuu tutun tuttujen kertomiin kauhutarinoihin. Putkiremontti tapahtuu pitkälti asunnoissa, joten asukkaiden on tiedettävä, mitä ja milloin tapahtuu, jotta he voivat järjestää elämänsä poikkeusolojen ajaksi.

Moni putkiremontti onnistuu tai menee mönkään asukastiedotuksen mukana. Putkiremonttiurakoitsija, ainakin asiansa osaava sellainen, järjestää ennen työhön ryhtymistä asukasinformaatiotilaisuuden. Siellä saattaa kuitenkin jäädä kysymyksiä kysymättä sekä vastauksia kuulematta ja pahimmassa tapauksessa aikaa tuhraantuu paikalle saapuneen pihaparlamentin kinasteluun.

Kaikki eivät ehdi edes paikalle asukasinfoon. Lisäksi puhutussa informaatiossa on kirjoitettuun verrattuna se huono puoli, että siihen ei voi palata jälkikäteen, jos jokin asia unohtuu tai jää epäselväksi. Jos urakoitsija hoitaa tiedotustehtävänsä huonosti, miten asukas voi saada tietoa projektin kulusta?

Se onnistuu lukemalla kirja Putkiremontti – Asukkaan selviytymisopas. Ilari Siekkisen mukaan juuri valitettavan usein sakkaava tiedotus oli tärkein motiivi kirjan kirjoittamiselle.

– Asukkaiden kannalta tiedottaminen on asia numero ykkönen sen lisäksi vielä kakkonen. Halusin myös selvittää kirjassani, miten hirveän laaja homma putkiremontin tekeminen onkaan. Asukkaiden on tärkeä tietää. ettei siinä vain laiteta pilliä seinälle ja maalata valkoiseksi, vaan huusholli on hyrskyn myrskyn pari kuukautta.

Vastauksia peruskysymyksiin

Siekkinen valmistui rakennusmestariksi vuonna 1984 ja on työskennellyt rakennusalalla ikänsä. Tällä hetkellä hän vetää putkiremontteja rakennusosaston työpäällikkönä Näsin Vesijohtoliike Oy:ssä. Viime vuonna hän luotsasi Vuoden putkiremontti -palkinnon voittaneen valkeakoskelaisen As Oy Apilanpellon linjasaneerauksen.

Tällaisessa työssä vastaan tulee kysymys jo toinenkin. Säännöllisesti epäselvää on esimerkiksi se, voiko putkiremontin aikana asua kotona ja jos voi, mistä pitää tinkiä.

Niinpä Siekkinen päätti kirjoittaa oppaan, josta löytyy vastaus työmaalta toiselle samoina toistuviin kysymyksiin.

– Päässäni kiteytyi pikkuhiljaa ajatus, että ihmiset tarvitsevat tietoa putkiremontista kansantajuisella kielellä. Kaikki aiheet olivat ympärilläni jokapäiväisessä työssä ja sitä kautta lähdin jalostamaan ajatusta. Pyrin kuuntelemaan ihmisiä ja selvittämään, mikä on akilleenkantapää missäkin vaiheessa. Yritin välttää teknistä sanastoa ja onnistuinkin siinä mielestäni kohtuullisen hyvin.

Apilanpellossa kirja jaettiin kaikkiin taloyhtiön talouksiin, mikä sai remontin sujumaan ja laajasti kiitosta. Kilpailun tuomariston puheenjohtajan, kiinteistöalan asiantuntijan Juhani Siikalan mukaan putkiremonttiaiheesta on kirjoitettu viljalti ammattilaisille, mutta Siekkisen teos on ihmeellistä kyllä ensimmäinen asukkaille tehty.

– Tämä tuli minullekin yllätyksenä. Olin tehnyt kirjan valmiiksi enkä ollut ajatellut vielä kustantamista sen kummemmin. Sitten soittelin pariin kustantamoon ja molemmat olisivat ottaneet kirjan heti julkaistavaksi.

Lopulta kirjan kustansi Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Esikoisteos

Päätoimen ohella Siekkistä on työllistänyt jo vuodesta 2002 lähtien Paikan kuntoon -televisio-ohjelma. Sitä lähetetään tällä hetkellä Tampereella Kaupunkitelevisiossa ja Turku TV:ssä. Tiedotustyö on siis Siekkiselle tuttua, mutta Putkiremontti – Asukkaan selviytymisopas on Siekkisen ensimmäinen kirja.

Luomisen tuskaksi kutsuttu kärsimystila ei ollut esikoiskirjailijalle pulma. Tekstiä kertyi jopa yli tarpeen. Punakynä oli laitettava heilumaan, sillä tavoite oli kirjoittaa ytimekäs opaskirja, jossa kaikki keskeinen on kerrottu riittävän seikkaperäisesti turhiin detaljeihin eksymättä.

– Kirjasta meinasi tulla liian paksu. Ei tavallinen ihminen lue 200:aa sivua putkiremontista mielellään. Suurin työ oli supistaa käsikirjoitusta sellaiseen muotoon, että sen pystyy lukemaan yhdessä illassa.

– Itse kirjoitustyö kesti talvella 2008 noin kuukauden päivät. Taustatyötä olin tehnyt jo pitkään ja sisällysluettelon laatiminen vei paljon pidemmän ajan kuin kirjan kirjoittaminen.


Kommentti: Putkiremonttitalon perustarvike

Putkiremontti – Asukkaan selviytymisopas on 60-sivuinen teos, jonka hitaampikin lukija kahlaa läpi vaivatta yhden illan aikana. Kirja on jaettu yhdeksään lukuun ja luvut edelleen alaotsikoihin. Selkeä ja riittävän tiuha sisällön jäsentely ovatkin tämäntyyppisen opaskirjan kyseessä ollen tarpeen. Jos lukija haluaa tarkastaa jonkin yksittäisen seikan, hän löytää sen sisällysluettelosta nopeasti. Kunkin sivun alalaitaan on jätetty tila lukijan omille muistiinpanoille.

Kirja on otteeltaan selostava ja helposti omaksuttava paketti, joka kertoo, mitä, missä ja miksi tapahtuu ja millä aikataululla. Näkökulma on asukaskeskeinen. Teknisiin asioihin ei upota sen syvemmälle kuin hänen kannaltaan on tarpeen.

Käsiteltävänä on nimenomaan perinteinen linjasaneeraus. Vaihtoehtoiset menetelmät sivuutetaan lyhyellä maininnalla, mikä onkin perusteltua. Valtaosa putkiremonteista on linjasaneerauksia ja toisekseen linjasaneeraus on asumiselle eniten häiriötä aiheuttava putkistosaneerausmuoto.

Leipätekstiä täydennetään marginaaleihin nostetuilla asukkaiden, isännöitsijöiden, valvojien ynnä muiden putkiremontin osapuolien suista poimituilla sitaateilla. Kirjaa ei voi muutenkaan kutsua raskaslukuiseksi mutta erilleen taitetut sitaatit keventävät lukukokemusta edelleen.

Jos kauneusvirhettä haetaan niin kuvitus, jota kyllä on, voisi olla havainnollisuuden vuoksi runsaampaa. Kaiken kaikkiaan Putkiremontti – Asukkaan selviytymisopas onnistuu kuitenkin tehtävässään mainiosti. Ammattijargon loistaa poissaolollaan ja epäselvät termit on selvitetty kunnolla. Maallikolle ei ole itsestään selvää, että hormi ei viittaa putkiremontin yhteydessä savupiippuun. Tämän kirjan lukemisen jälkeen asia on käynyt selväksi – siitä hormista on kuvakin.