Kuva: stock.xchng.com/Malgos
Huoneistokohtainen vedenmittaus toimii psykologialla. Kun vedestä maksetaan kulutuksen mukaan, se kannustaa lorottamaan vettä entistä vähemmän.
Syyskuun 2013 alusta lähtien linjasaneerauksen yhteydessä on pääsääntöisesti ollut asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit. Kun jokainen maksaa omasta kulutuksestaan, turhalla lotrauksella on tapana vähentyä.
Ympäristöministeriö antoi 27. helmikuuta 2013 asetuksen rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kyseisellä päivämäärällä saatiin Suomessa ensimmäiset nimenomaisesti korjausrakentamista varten räätälöidyt energiatehokkuusmääräykset.
Uudet määräykset koskevat niitä taloyhtiöiden korjaushankkeita, joiden rakennuslupa on leimattu 1. syyskuuta 2013 tai myöhemmin.
Määräyksiä sovelletaan sellaisiin luvanvaraisiin rakennushankkeisiin, joiden yhteydessä voidaan parantaa energiatehokkuutta osana muusta syystä johtuvaa korjaus- tai uudistustyötä.
Vesimittarit pakolliset määrätyin reunaehdoin
Laki edellyttää energiatehokkuuden huomioimista hankkeessa, johon aiotaan ryhtyä joka tapauksessa. Se ei siis pakota taloyhtiötä ryhtymään energiaremonttiin vaan määrää energiatehokkuuden huomioimisesta siinä tapauksessa, että taloyhtiössä päätetään ryhtyä esimerkiksi putkiremonttiin.
Konkreettinen esimerkki uusista määräyksistä on vesimittarointi. Uudet määräykset edellyttävät, että kun taloyhtiö ryhtyy linjasaneeraukseen, sen on pääsääntöisesti asennettava huoneistokohtainen vedenmittaus. Vesimittareita vaaditaan, koska niiden on todettu laskevan vedenkulutusta.
Poikkeusta voi hakea esimerkiksi silloin, jos kiinteistön vesijohtoratkaisut on tehty siten, että yhteen asuinhuoneistoon olisi asennettava lukuisia mittareita ja tästä aiheutuisi niin paljon kuluja, että takaisinmaksuaika olisi kohtuuton.
Asuntokohtainen näyttölaite kannustaa kulutuksen seurantaan
Vexve Oy on valmistanut vedenmittausjärjestelmiä 30 vuotta, ensin nimellä Vesiverto ja nyttemmin lyhyesti nimellä Verto. Yritys valmistaa yksinomaan älykkäitä, etäluettavia vesimittareita.
Myyntipäällikkö Tapio Rask tiivistää järjestelmän asennuksen ja rakenteen näin:
– Huoneiston kylmään ja lämpimään veteen asennetaan mitta-anturit, jotka johdetaan huoneistoyksikköön. Se laskee sähköisesti, paljonko antureiden läpi menee vettä. Kellariin sähköpääkeskukseen sijoitetaan keruulaite, josta mittarit ovat luettavissa. Lisäksi asukkaalle saadaan eteisen, kylpyhuoneen tai muun huoneen seinään asuntokohtainen näyttölaite, jotta hän pystyy seuraamaan omaa kulutustaan päivittäin.
Huoneistokohtaiset vesimittarit alentavat kulutusta, koska kulutuksen mukaan maksaminen motivoi säästämään. Mahdollisuus päivänkohtaiseen seurantaan tehostaa mittarien vedensäästöön ohjaavaa vaikutusta.
Tarvikekulut suuruusluokkaa 500 €/asunto
Uudisrakentamisessa vesimittarit ovat olleet pakollisia vuodesta 2011 lähtien. Rask harmittelee, että moni grynderi laittaa taloon halvimmat mittarit, joiden käyttöliittymä ei varsinaisesti kannusta kulutuksen tarkkailuun.
– Usein valitaan halvin mittari, jolla lain kirjain saadaan täytettyä. Se on yleensä kylpyhuoneen katossa työkaluilla avattavan luukun takana, eikä asukas käytännössä lue mittaria.
Älykkäät sähkömittarit ovat tulossa koteihin lainsäädännön kautta. Ne mahdollistavat oman kulutuksen reaaliaikaisen seurannan esimerkiksi nettikäyttöliittymän kautta.
Rask sanoo saman kehityksen olevan nurkan takana vesimittaroinnissa.
– Näyttömahdollisuutta asukkaalle vaaditaan vuodesta 2016 lähtien. Meillä on jo kehitteillä ohjelma, jonka avulla asukas voi tarkkailla omaa vedenkulutustaan tuntitasolla netin välityksellä.
Asennus halvinta linjasaneerauksen yhteydessä
Rask kertoo uusien määräysten havahduttaneen taloyhtiöitä jopa niin, että jotkut ovat päättäneet korjata lähimenneisyydessä tekemänsä virheen.
– Kävin juuri kohteessa, jossa oli tehty vuonna 2008 putkiremontti ilman vesimittareita. Nyt taloyhtiössä mietitään, miksi vesimittareita ei laitettu silloin ja halutaan korjata asia jälkikäteen.
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta mittareiden laittaminen on edullisinta silloin, kun rakenteet revitään auki joka tapauksessa.
– Nyt mittareiden laittaminen tulee tietenkin paljon kalliimmaksi kuin putkiremontin yhteydessä.
Edistyneet vesimittarit maksavat tarvikkeiden osalta noin 500 euroa asunnolta, karvalakkimallit jonkin verran vähemmän. Ylimääräisiä työkustannuksia tulee lähinnä sähköjen vetämisestä. Putket laitetaan linjasaneerauksessa uusiksi joka tapauksessa.